Remontti nuoren tyyliin: Kattoon ensimmäinen kädenjälki

Uusi remonttiseurantakohteemme on kerrostaloasunto, jossa on kolme huonetta ja keittiö, 93 neliötä talon ylimmässä kerroksessa.

Asunnon omistaja ja tuleva asukas on nuori nainen, Tea, joka on suorittanut kolmivuotisen pintakäsittelykoulutuksen ja on sen lisäksi taiteilija – sisustusratkaisuihin on siis odotettavissa sekä persoonallista näkemystä että apua ja taitoa niiden toteuttamisessa.

Nina on suunnitellut sisustuksen yhdessä Tean kanssa:

– Tapasimme heti alussa pari kertaa, sillä on toki aivan keskeisen tärkeää tutustua toisen makuun. Meillähän on jokaisella oma värimaailmamm – yksi vierastaa valkoista, toinen vihreää. Tea pitää vahvoista väreistä ja persoonallisista kuvioista, mikä tuo tähän hankkeeseen paljon mielenkiintoisia yksityiskohtia, Nina kertoo.

Työt aloitettiin keittiön katosta, jonne asennettiin kuultomaalattu paneeli 20 cm leveästä laudasta. Valaisinpisteen kohdalle kiinnitettiin vanerilevy, jonka koristeeksi Nina oli suunnitellut sapluunalla maalatun kuvion. Sapluuna leikattiin tapetista: Nina toi Tean valittavaksi kolme vaihtoehtoa, joista tämä valitsi mieleisensä.

Kuvio oli suuri ja monimutkainen. Tea laittoi tapetin työskentelyalustalle ja leikkasi sen varovasti irti askarteluveitsellä. Sapluuna kiinnitettiin vanerilevyyn teipillä – levy oli jo aikaisemmin maalattu samalla kuultomaalilla kuin kattopaneelikin - ja maalattiin kuvio sen pintaan mattamustalla maalilla. Maalia ei sivelty, vaan se paineltiin levyyn vaahtokumin palasella, joka oli kierretty LVI-teipillä tiukaksi rullaksi.

Keittiö on kivirakenteinen. Panelointia varten kattoon kiinnitettiin tulpilla ja pika-ankkureilla laudasta tehty koolaus 60 cm jaolla. Paneelilaudat oli saatu omasta metsästä. Ne oli sahattu 20 cm leveiksi ja 15 mm paksuiksi ja pontti oli jätetty poikkeuksellisen pitkäksi, 15 mm mittaiseksi tavanomaisen 10 mm asemesta, mikä antaa lisävaraa puun myöhempää elämistä ajatellen. Tea oli maalannut laudat läpikuultavalla valkolakalla.

Huone mitattiin kaikilta sivuiltaan ja sen tuloksena laskettiin parhaaksi kaventaa sekä ensimmäistä että viimeistä lautaa noin 4 cm. Koolaukseen ammuttiin ritsilangalla apuviiva, jotta lähdöstä saatiin varmasti suora.

Näin leveän paneelilaudan kiinnitys on tehtävä kunnolla. Reiska suositteli kiinnitystä päältä kunkin laudan molemmilta reunoilta mutta Tea ei tätä halunnut, vaan laudat ammuttiin kiinni viimeistelynaulaimella siten, että yksi naula tuli laudan keskelle ja toinen urosponttiin, jossa se jää piiloon.

On mahdollista, että näin kiinnitettynä panelointi alkaa elää liikaa ja pahimmillaan jopa irrota, mutta Tea lupasi kiinnittää laudat siinä tapauksessa itse uudelleen päältä, kiripuuta apuna käyttäen. Sitä varten koolauspuiden paikat merkittiin huomaamattomasti valmiiksi katon reunoille – toki ne voi paikallistaa myös naularivien perusteella.

Nina oli tehnyt valaistussuunnitelman, jonka mukaan valaisimet kiersivät lähellä seinän reunaa. Niitä varten paneeliin porattiin reiät, jokainen reikä keskelle lautaa ja yhtä kauas seinästä.

Kun kattopaneeli oli asennettu, Tean maalaama vanerilevy laitettiin lopulliselle paikalleen. Kiinnitys tapahtui viimeistelynaulaimella. Ruuvejakin voi toki käyttää, ne vain jäävät enemmän näkyviin. Käyttää kumpaa hyvänsä, yksi juttu on muistettava: varo osumasta sähköjohtoihin!

(JKA 3.4.2009)

Lue myös:

    Uusimmat