Mainos

Remontti, joka nostaa kodin arvoa – jätevesijärjestelmän uusiminen on palvelus myös ympäristölle

Mikäli kotonasi on vanhanaikainen jäteveden käsittelyjärjestelmä, kannattaa jätevesiremontin teettämistä harkita – sekä remontilla saavutettavan taloudellisen edun että ympäristönäkökulmien vuoksi.

Vuosia sitten aloitettiin keskustelu Ympäristönsuojelulain niin kutsutusta hajajätevesiasetuksesta, joka olisi velvoittanut valtavan määrän suomalaisia kotitalouksia haja-asutusalueella päivittämään kiinteistönsä jätevesijärjestelmän. Loppuvuodesta 2016 lainsäädäntöä lievennettiin kuitenkin merkittävästi.

Tunnetko sadan metrin säännön?

Alkuperäistä jätevesilainsäädäntöä lievennettiin ottamalla käyttöön niin sanottu sadan metrin sääntö. Sääntö tarkoittaa sitä, että kuivan maan kiinteistöt – eli yli sadan metrin päässä vesistöstä sijaitsevat kiinteistöt – eivät enää kuulu asetuksen piiriin, mikäli ne eivät sijaitse pohjavesialueella.

– Toisin sanoen uusi lainsäädäntö koskee ainoastaan niitä kiinteistöjä, jotka sijaitsevat alle sadan metrin etäisyydellä vesistöstä sekä kiinteistöjä, jotka sijaitsevat pohjavesialueella, Uponorin  tuoteryhmäpäällikkö Jaana Honkonen tarkentaa.

Jos kiinteistöllä tehdään isompaa peruskorjausta, niin siinä yhteydessä pitää niin ikään päivittää jätevesijärjestelmä nykyaikaiseksi.

Jätevesijärjestelmän päivittäminen nostaa kiinteistön arvoa

Etenkin silloin, kun kiinteistön myynti saattaa olla muutaman vuoden sisällä tähtäimessä, kannattaa ottaa huomioon myös jätevesiremontin mahdolliset taloudelliset vaikutukset. Vaikka ei kuuluisi uuden lain velvoittaman siirtymäajan piiriin, niin kannattaa pitää mielessä, että jätevesijärjestelmän päivittäminen nostaa liki poikkeuksetta kiinteistön arvoa.

– Uusittu jätevesijärjestelmä voi parhaimmillaan osoittautua tärkeäksi myyntivaltiksi. Tämän vuoksi jätevesijärjestelmän päivittäminen ajanmukaiseksi isompien remonttien yhteydessä on myös eduksi kiinteistöä myytäessä, Honkonen kertoo.

Jokaiselle tontille pitää etsiä sopivin ratkaisu

Kun suunnitelmissa on jätevesiremontti, on kiinteistön omistajalla useampi vaihtoehto, joiden joukosta valita jäteveden käsittelyjärjestelmä, joka tuntuu kaikkein sopivimmalta omiin tarpeisiin. Yleisimmät vaihtoehdot ovat pienpuhdistamo, maapuhdistamo sekä kaksoisviemäröinti, jossa WC-vedet johdetaan umpisäiliöön ja niin kutsutut harmaat vedet käsitellään maapuhdistamossa tai harmaavesisuodattimessa.

– Kun harkitaan jätevesiremontin toteuttamista, aloitetaan siitä, että etsitään omalle tontille ja omiin tarpeisiin kaikkein parhaiten sopiva vaihtoehto. Järjestelmissä on tiettyjä eroja sen suhteen, millaiselle tontille ne sopivat – ja erilaisia vaihtoehtoja on kaiken kaikkiaan tarjolla tosi paljon, Honkonen kertoo.

Suunnittelija on todella tärkeässä roolissa, kun mietitään, millainen jätevesijärjestelmä olisi kullekin tontille sopivin. Suunnittelija ottaa huomioon kiinteistön omistajan oman tahtotilan, tontin mallin, koon ja muodon sekä sen, millainen maaperä järjestelmälle sopivalla paikalla on.

– Mikäli tontti on pieni ja maaperä on esimerkiksi kallioiden tai saven vuoksi haastavaa, niin perinteinen maapuhdistamo ei välttämättä mahdu eikä sovellu tontille. Pienpuhdistamo saattaa olla tällaiselle tontille usein parempi vaihtoehto, Honkonen jatkaa.

Erityisen tärkeä asia uuden jätevesijärjestelmän valinnassa on myös se, millaista käyttömukavuutta kiinteistön omistaja toivoo uudelta järjestelmältä.

– Pienpuhdistamon etuna on se, että hyvin hoidettuna ja huollettuna se on pitkäikäinen ja varmatoiminen vaihtoehto. Mikäli haluaa täysin sähköttömän jätevesijärjestelmän, maapuhdistamo tai kaksoisviemäröinti ovat sopivia vaihtoehtoja, Honkonen kertoo.

Jätevesiremontti on ympäristöteko

Arviolta peräti miljoonan suomalaisen jätevesiä käsitellään tontilla. Honkonen toivoisi, että jätevesiremontin harkinnassa otettaisiin huomioon myös se, että nykyaikainen jätevesiremontti on tärkeä ympäristöteko. Mikäli juomavesi otetaan omasta kaivosta, niin vanhanaikainen jätevesijärjestelmä voi aiheuttaa pahimmillaan jopa terveysriskin.

– Jätevedet saastuttavat ympäristöä. Mikäli juomavesi otetaan omalta tontilta, niin kannattaisi miettiä myös ympäristöasioita, jotta ei käy niin, että pilaa omilla jätevesillään kaivoveden, hän toteaa.

 

Lue myös:

    Uusimmat