Rekkakuskien tunteet kuumenevat Krimin sillalla – satelliittikuvat näyttävät kilometrien jonot: "He valehtelevat meille"

Satojen kuorma-autojen matka pois Krimin niemimaalta on tyssännyt Kertshinsalmen sillan tarkastuspisteelle.

– Tilanne on paha, lähes epätoivoinen, kuvailee porkkanoita kuljettava Alexander Kurolesov uutistoimisto Reutersin toimittajalle.

Kurolesovin mukaan paikallisviranomaisten ohjeet muuttuvat jatkuvasti, eikä kukaan tiedä mitä tapahtuu. Hän sanoo viranomaisten kehottaneen häntä viemään porkkanat takaisin pellolle.

Hänen mukaansa vain kevyet ajoneuvot ja tyhjät kuorma-autot päästetään läpi, toisin kuin viranomaiset väittävät.

– He valehtelevat meille, Kurolesov sanoo.

Viikko sitten sillalla tapahtui suuri räjähdys, joka vaurioitti siltaa pahoin.

Maxar-yhtiön keskiviikkona ottamista satelliittikuvista paljastuu, että ainakin yksi kaistoista on edelleen täysin poikki, tai tarkemmin sanottuna osittain meressä. Kuvissa näkyy myös kilometrien jonot sillalle johtavilla teillä. Voit katsoa kuvat videolta artikkelin alusta.

Venäjä on väittänyt sillan räjäytyksen olleen Ukrainan "terroristi-isku".

Venäjä on vakuuttanut korjaavansa vauriot pian ja vähätellyt tuhojen laajuutta kotimaiselle yleisölle.

Rekkakuski Sergei Davydov kertoo laskeneensa yli tuhat rekkaa tarkastuspisteellä. Autoja kuljetetaan Kertshinsalmen yli autolautoilla, mutta kuskien mukaan jonotusaika niihin on 4–5 päivää.

– Tilanne on jo nyt kuumentunut, ihmiset ovat alkaneet riitelemään, Davydov sanoo.

Vaihtoehtona kulkea miehitettyjen alueiden läpi

Noin 19 kilometriä pitkä Kertshinsalmen silta on ainoa suora reitti Venäjältä Krimin niemimaalle, jonka Venäjä on miehittänyt Ukrainalta vuonna 2014. Venäjä rakennutti sillan laittomasti miehityksen jälkeen.

Krimille jumiin jääneille rekkakuskeille on tarjottu vaihtoehtoa kulkea Venäjän miehittämien ukrainalaisalueiden läpi. Venäjä liitti alueet laittomasti osaksi itseään aiemmin syyskuun lopulla. Alueiden laidoilla käydään jatkuvia tulitaisteluja, joten matka ei välttämättä houkuta.

Davydovin ja Kurolesovin mukaan kuljettajien keskuudessa liikkuu huhuja, että osa kuljettajista olisi jo tähän vaihtoehtoon turvautunut.

– Osa täällä on kiinnostunut menemään näiden uusien alueiden kautta. Mutta ei kukaan kerro totuutta, Kurolesov sanoo.

– Jotkut sanovat, että [miehitettyjen alueiden läpi kulkeneet] ovat jo kotona. Mutta kun soitamme heille, he sanovat, etteivät ole ylittäneet vielä rajaa ja ovat jumissa.

Katso myös: "Kivi Putinin sodan taakassa" – Krimin sillan räjäytys oli iso arvovaltatappio Putinille

”Kivi Putinin sodan taakassa” – Krimin sillan räjäytys oli iso arvovaltatappio 2:24

Lue myös:

    Uusimmat