Reikiä vaatteissa? Näin pääset eroon kutsumattomista vieraista

Tekstiilituholaiset ovat vaatekaapin vihollisia. Ne jättävät jälkeensä rei’itettyjä vaatteita ja paljon kyyneleitä. Ja vain koska tuholaisten toukat tarvitsevat tekstiilejä ravinnokseen. Näillä nikseillä vältyt ikäviltä yllätyksiltä.

Vaatteet ja tekstiilit kannattaa tarkistaa säännöllisesti, muistuttaa ympäristötarkastaja Kaisa Hiltunen Helsingin kaupungin ympäristökeskuksesta. Myös siisteys on tärkeää tuholaisten ennaltaehkäisyssä.

– Yksittäistä tuholaista ei vielä tarvitse säikähtää, koska osa lajeista on myös luonnossa eläviä ja niitä tulee avoimista ikkunoista sisään satunnaisesti, Hiltunen huomauttaa.

Kaapit kannattaa siivota säännöllisesti. Siivotessa kannattaa tarkistaa myös vaatteiden ja tekstiilien kunto. Erityisesti luonnonkuituisista vaatteista ja turkiksista kannattaa tarkistaa, onko niihin ilmaantunut outoja reikiä. Tekstiilituholaisia voi löytyä vaatteiden lisäksi myös matoista ja ryijyistä.

– Toukat hakeutuvat herkimmin vaatteiden likaantuneisiin ja nuhraantuneisiin kohtiin, kuten kainaloihin ja saumoihin, joten niitä kohtia kannatta tarkkailla. Sellaisia vaatteita, joita on hankala pestä, voi harjata juuri noista saumakohdista, mutta myös kauttaaltaan sekä ulko- että sisäpuolelta, Hiltunen neuvoo.

– Imuroi tarkasti myös lattialistojen päältä ja kohdalta. Imuroinnin jälkeen on hyvä viedä imuripussi heti roskikseen.

Tuholaisia havaittu - näin eroon

Mikäli tekstiileistä löytyy merkkejä tuholaisista, on syytä käyttää torjunta-aineita.

Kaapit tai komerot tyhjennetään, siivotaan ja käsitellään torjunta-aineella. Huomaa myös sumuttaa torjunta-ainetta lattialistoihin, ilmanvaihtoventtiileihin tai muihin sellaisiin paikkoihin, joiden takana hyönteisiä saattaa lymyillä tai joiden kautta rakenteissa elävät hyönteiset saattavat tulla asuntoon.

Tekstiileistä tuholaiset hävitetään pesemällä, pakastamalla vähintään -20 asteen pakkasessa viikon ajan tai kyseiselle tekstiilille sopivalla torjunta-aineella.

Muista aina vaihtaa pölynimurin pölypussi torjuntakäsittelyn jälkeen.

(MTV LIFESTYLE)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja