Ray Charles -elokuvasta menestys

Taylor Hackford joutui etsimään 15 vuotta rahoitusta Ray Charlesista kertovalle elokuvalleen Ray. Lopulta hän sai rahoittajaksi coloradolaisen Charlesin ihailijan, jonka avulla saatiin kasaan elokuvan 35 miljoonan dollarin budjetti. Sijoitus kannatti, sillä Ray on tuottanut ensimmäisen kuukauden aikana pelkästään Yhdysvalloissa 65 miljoonaa dollaria. Pääosan esittäjän Jamie Foxxin arvellaan lisäksi saavan parhaan miesnäyttelijän Oscar-palkinnon.

Hackford tapasi Charlesin ensimmäisen kerran vuonna 1987, hankki oikeudet elokuvaan ja ryhtyi etsimään idealleen rahoitusta Hollywoodista. Pääosan esittäjäksi hän valitsi Jamie Foxxin, kokeneen koomikon, joka on soittanut pianoa kolmevuotiaasta saakka. Foxx myös muistuttaa Charlesia niin paljon, että hänet sekoitettiin joskus laulajaan.

Hackford kertoo saaneensa Charlesilta hyväksynnän elokuvan käsikirjoitukseen. Charles kirjoitti omaelämäkerran, mutta siinä ei ollut tunteellista syvyyttä. Charles oli vain kirjoittanut muistiin tosiasioita, mutta hän ei kertonut, miltä hänestä tuntui. Näin ollen Hackford jututti 35 Charlesin läheistä tutustuakseen paremmin laulajan persoonaan ja laatiakseen totuudenmukaisen käsikirjoituksen.

Vaikka Hackford ihaileekin Charlesia, ei elokuva tee laulajasta liian sympaattista. Siinä kerrotaan Charlesin traaginen lapsuus ja nousu tähteyteen mutta myös hänen petoksensa, kyltymätön seksuaalisuutensa, huono liiketajunsa sekä heroiiniriippuvaisuutensa. Charles hyväksyi kaiken tämän mukaan elokuvaan. Hackford toteaakin, ettei Charles pelännyt kertoa totuutta.

Lue myös:

    Uusimmat