Ravitsemusasiantuntijat paljastavat: Onko urheilujuomista hyötyä?

Tarvitseeko kuntoilija urheilujuomia? Koulutuskeskus Trainer4You:n ravitsemusasiantuntijat vastaavat.

Tavallisten markettien urheilujuomavalikoimat ovat kasvaneet viime vuosina hurjaa vauhtia alan erikoisliikkeistä puhumattakaan. Urheilujuomien käyttötarkoitus on kuitenkin monelle suomalaiselle kuntoilijalle vielä hieman epäselvää. Mitä hyötyä juomista siis oikeastaan on?

– Juomista on monia hyötyjä. Juomilla voi vaikuttaa harjoittelun tuottavuuteen ja niillä voi pienentää sairastumis- ja loukkaantumisriskiä. Urheilujuomien avulla palaudutaan harjoittelusta ja päästään tekemään nopeammin uusia harjoitteita. Niistä on hyötyä varsinkin silloin, jos harjoitustiheys on suuri, toteaa koulutuskeskus Trainer4You:n ravitsemusyksikön johtaja ja ravintovalmentaja Mikko Rinta.

Runsaasti treenaavalle urheilujuomista voi siis olla paljonkin hyötyä, mutta monelle tavalliselle kuntoilijalle juomat eivät ole välttämättömyys.

– Joissain tapauksissa kuntoliikkujille voi olla hyötyä siitä, että käyttää jotain valmistetta, esimerkiksi urheilujuomaa, jos ei yksinkertaisesti ole huolehtinut siitä omasta ravitsemuksestaan ennen harjoitusta. Juomalla voidaan siis paikata näitä tilanteita, Rinta toteaa.

Ruokavalion perusasiat ensin kuntoon

Trainer4You:n ravitsemusasiantuntija Riitta Sallinen kuitenkin muistuttaa, että ruokavaliossa tulee olla perusasiat kunnossa, ennen kuin lähdetään harkitsemaan lisäravinteita.

– Monilla se perussyöminenkin on vielä hakusessa, että miten syödään terveellisesti, laadukkaasti ja monipuolisesti. Monet olettavat, että pitää käyttää urheilujuomia, vaikkei se olisi tietylle yksilölle välttämättä edes tarpeen. Sitten taas löytyy ihmisiä, joille siitä on paljon hyötyä treenin tehostamiseen, palautumiseen ynnä muuhun.

Trainer4You:n ravitsemusasiantuntijat muistuttavat, että treenaamaan ei kannata lähteä nälkäisenä ja huonoilla energiatasoilla.

Petra Kiiski/MTV3

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja