Ravitsemus pullollaan uskomuksia

Ravitsemukseen liittyy uskomuksia yhtä paljon kuin on ruuan nauttijoitakin. Eurooppalaisen ruoka-alan tiedotusjärjestön (EUFIC) julkaisemassa Food Today -lehtisessä on listattu muutamia ruokaan ja ravitsemukseen liittyviä väittämiä ja annettu niihin tieteellisesti todistettu vastaus.

ruoka-annos-makkaroilla

Joidenkin käsitysten mukaan teollisesti tuotettu ruoka on vähemmän ravitsevaa kuin tuoreruoka. Purkitettu, kuivattu, pakastettu tai valmiiksi kypsennetty ruoka ei kuitenkaan välttämättä ole ravintoarvoltaan sen huonompaa kuin tuoreista raaka-aineista itse loihdittu ruoka-annos. Joskus tilanne voi olla jopa päinvastoin. Esimerkiksi betakaroteeni purkitetuissa porkkanoissa on elimistölle helpommin hyödynnettävässä muodossa kuin tuoreessa kollegassa. Makuasiat ovat sitten asia erikseen.

Joillakin ihmisillä on luulo, että sokeri aiheuttaa diabeteksen. Tämä sairaus johtuu kuitenkin insuliinin puutteesta eikä ylenmääräisestä sokerin syönnistä. Diabeetikon on kuitenkin hyvä tarkkailla sokerin nauttimiskertojaan sekä minkätyyppistä hiilihydraattia ruoastaan saa.

Aterioiden panttaus itseasiassa lihottaa

Painoaan karistavat voivat luulla, että jättämällä aterioita väliin saa painonsa putoamaan tehokkaasti. Tutkimukset kuitenkin osoittavat, että aterioiden panttaaminen johtaa herkästi ylensyöntiin seuraavalla sallitulla ruokailukerralla. Lisäksi elimistön aineenvaihdunta alkaa hidastua, kun se ei saa säännöllisesti polttoainetta, jonka seurauksena se aloittaa harvaksi käyneiden ruoka-annosten tehokkaamman varastoinnin.

Myös välipalojen nauttimista kartetaan, koska niiden uskotaan vain lihottavan. Kuitenkin päivän kalorien jakaminen kolmeen pääateriaan ja muutamaan välipalaan on järkevää, sillä silloin energiansaanti on tasaisesti jakautunutta eikä pääaterioilla tule syötyä liikaa. Välipalat voivat olla kevyitä hedelmä-, marja- tai kasvisvalintoja, jolloin ne lisäävät myös päivän vitamiinien ja kivennäisaineiden saldoa.

Kaikkea voi syödä samalla aterialla

Lisäaineiden turvallisuus on ikuinen huolenaihe. Moni uskoo, että ne ovat ihmiselle pahaksi. Ilman niitä nykyisenkaltainen ruokatuotantomme ei kuitenkaan olisi mahdollista eikä ainakaan turvallista, todetaan Food Today -julkaisussa.

Silloin tällöin kuulee väittämän, jonka mukaan yhdellä aterialla ei voi syödä kuin yhden tyyppistä ruokaa. Ei ole kuitenkaan tieteellistä näyttöä sille, että hiilihydraatit ja proteiinit pitäisi syödä erikseen. Ihmisellä on yksi mahalaukku ja keskipitkä ruoansulatuskanava, jotka tekevät meistä sekaruoan syöjiä ja antavat mahdollisuuden sulattaa samalla aterilla nautitun pihvin ja perunat. (Finfood)

Lähde: Six Nutrition Myths. Food Today 19/2000.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja