Ravisuttava käänne! Norjassa uskotaan: tämä kuva voi pelastaa Johannes Hösflot Kläbon

Norjassa on lyöty pöytään uutta kuvamateriaalia, jonka toivotaan pelastavan Johannes Hösflot Kläbon sunnuntaina Oberstdorfissa käydyn 50 kilometrin perinteisen hiihtotavan kilpailun maailmanmestariksi.

Venäläistähti Aleksandr Bolshunov hiihti ensimmäisenä loppusuoralle, mutta Kläbo tuli kovaa takaa. Norjalainen osui tiukassa tilanteessa Bolshunoviin ja meni tämän ohi. Bolshunovilta katkesi sauva ja hän putosi myös Norjan Emil Iversenin taakse ja tuli kolmantena maaliin.

Venäjä teki tilanteesta protestin, minkä jälkeen tuomaristo hylkäsi Kläbon. Näin maailmanmestariksi nousi toisena maaliin tullut Iversen ja hopea ojennettiin Bolshunoville. Pronssia sai Norjan Simen Hegstad Krüger.

Asia ei ole kuitenkaan vielä loppuunkäsitelty, sillä Norja on valmistellut valitusta, jonka käsittely voi kestää kansainvälisen hiihtoliiton FIS:n valituskomissiossa perjantaihin saakka.

Havutus tapetilla

Norjassa uskotaan nyt, että Adresseavisenin valokuvaajan Richard Sagenin loppusuoran tilanteesta ottama kuva osoittaa, ettei Kläboa olisi pitänyt hylätä. Norjan yleisradioyhtiö NRK on otsikoinut kyseisen otoksen sisältävän juttunsa niin, että kuvan uskotaan "vahvistavan Kläbon kultatoiveita".

NRK on haastatellut Norjan TV 2:n maastohiihtoasiantuntijaa Peter Skindstadia.

– Odotan, että Norja hyödyntää tämän, Skindstad sanoi kuvaan viitaten. 

Kuvan ydin on loppusuoran kaistat merkitsevässä havutuksessa, joka alkaa otoksen perusteella selkeästi myöhemmin kuin milloin kontakti tapahtui. Linjan saa sääntöjen mukaan valita vapaasti havutukseen saakka.

Kläbon hylkäämisen yhteydessä keskusteltiin siitä, oliko kontakti Bolshunoviin tapahtunut havutuksen alueella. NRK kertoo saaneensa tähän kilpailujohtajan vahvistuksen.

Skinstad analysoi, että alueella, jossa välikohtaus tapahtuu, mikään ei viittaa siihen, että Kläbo tekisi jotain sääntöjenvastaista. 

Skinstad epäilee, että tuomaristo on voinut tulkita havutuksen alkaneen jo silloin, kun kontakti tapahtui, jolloin "päätös olisi tehty väärältä pohjalta".

Kontaktitilanteen kohdalla ladulla ovat punaiset ratamerkit, mutta havutus alkaa kuvan perusteella vasta paljon lähempänä maalia.

Kilpailupäällikön perustelut

Skinstad toisaalta katsoo, että osa säännöistä jättää liikaa tilaa "tulkinnoille ja väärinymmärryksille".

FIS:n kilpailupäällikkö Pierre Mignerey on kertonut kilpailun tuomariston katsoneen, että Kläbo aiheutti kontaktin Bolshunovin kanssa, koska hän teki ohituksen. Tuomaristo katsoi myös, että Bolshunovin sauva rikkoutui Kläbo-kontaktin myötä.

Kläbon tulkittiin rikkovan kilpailusääntöjen pykälää 343.10.2. Sen mukaan ohitustilanteessa vastuu kontaktin välttämisestä on ohittajalla. 

Mutta kuten NRK kertoi, tuomaristo pui myös sitä, oliko kontakti tapahtunut havutuksen alueella – ja esiin nousseen kuvamateriaalin perusteella se ei ollut.

Suomalaisjäsen: Hankala tilanne

FIS:n sääntökomitean jäsen Juha Kolu, joka ei ole käsittelemässä kyseistä tilannetta FIS:n valituskomissiossa, sanoo MTV Urheilulle, että tapaus ei ole lainkaan mustavalkoinen.

– Ensimmäinen sääntö on, että kun tullaan maalialueelle, edellä oleva saa valita linjansa. Bolshunov on näin voinut valita oman latunsa, minkä myötä Kläbon on pitänyt tietyllä tavalla tyytyä niihin vaihtoehtoihin, joita jää jäljelle. Säännöissähän ei kielletä, etteikö saisi ladun ulkopuolellakin olla, kunhan ei perinteisen kilpailussa luistele, Kolu ynnää.

Kolu lisää, että Kläbolla on ollut oikeus ohittaa, kunhan ohitus tapahtuu niin, ettei hän häiritse ohitettavaa eli Bolshunovia. Vaikkei Kolu tähän uskokaan, hän vahvistaa, että on teoriassa mahdollista, että Bolshunov hylättäisiin, jos hänen tulkittaisiin estäneen Kläboa koukkaamalla.

– Kun edestä päin otettua videota katsoo, minusta Bolshunov ajautuu pikkuisen enemmän kulkusuunnassaan oikealle. Hän ei tule ihan suoraan ladulle, vaan pikkuisen peittää Kläbon reittiä. Se edesauttaa sitä, että tällainen lähikontakti tulee. Siksi tämä on hankala tilanne. 

Tulkitseminen toistaiseksi nähdyistä kuvakulmista on kimuranttia, mutta Kolu huomauttaa, että saatavilla voi olla useampia kuvakulmia kuin televisiossa on nähty.

Iivo Niskanen paiskoi suksiaan MM-pettymyksen jälkeen – huollosta voimasanoilla ryyditetty purkaus 0:55
50 kilometrin MM-päätöskilpailusta ei draamaa puuttunut: Iivo Niskanen paiskoi suksiaan MM-pettymyksen jälkeen – huoltomiehestä voimasanoilla ryyditetty purkaus.

Juttua päivitetty kello 18.23 Juha Kolun kommenteilla.

Lue myös:

    Uusimmat