Mainos

Rauhoittava pilleri ei ensisijainen koiran rakettistressin hoidossa

Lemmikkijärjestöt kehottavat huomioimaan lemmikkieläimen ilotulituksen aikana vuoden vaihtuessa. Monet lemmikit, varsinkin koirat, pelkäävät uudenvuoden ilotulitteita.

Helsingin kaupungin eläinsuojelueläinlääkäri Leena Seppä-Lassila pitää tärkeänä, että eläimet totutetaan erilaisiin ympäristöihin ja koviin ääniin.

- Ja jos huomaa lemmikkieläimessään arkuutta tai pelkoa, sitä pitää alkaa työstää. Jos on kovin pelokas koira, sitä pitää lähteä totuttamaan aluksi pieniin ääniin ja edetä sitten pienin askelin suurempiin. Näin koira alkaa hiljalleen sietää koviakin ääniä, Seppä-Lassila ohjeistaa.

Pelkoa voi myös yrittää lievittää esimerkiksi vetämällä verhot ikkunoiden eteen ja laittamalla musiikkia soimaan.

- Joillekin koirille se voi auttaa.

Myös kaupungista rakettien paiskeesta poislähteminen on yksi hyvä vaihtoehto.

- Jotkut lähtevät maalle pakoon ääniä kaupungissa. Voi tietenkin olla vaikeaa löytää sellainen paikka, missä ei pauku.

Eläinten rauhoittaminen lääkkeillä yleistä

Eläimille on saatavilla myös rauhoittavia lääkkeitä. Helsingin kaupungin eläinsuojelueläinlääkäri Leena Seppä-Lassila ei kuitenkaan suosittele niiden käyttöä ensisijaisesti.

- Eläinlääkärin ovi kay kyllä uudenvuoden edellä vilkkaasti, kun omistajat käyvät hakemassa erilaisia rauhoittavia lääkkeitä lähinnä koirilleen. On olemassa tällaisia feromonituotteita, mitkä voivat muutenkin rauhoittaa koiraa ahdistavissa tilanteissa.

Rauhoittavan lääkkeen voi antaa koiralle muutamaa tuntia ennen kuin paukuttelu alkaa.

- Jos olettaa, että paukkuminen alkaa kuudelta illalla niin lääkkeen voi antaa iltapäivällä. Joitakin miedompia lääkkeitä voi alkaa antaa paria päivää aiemmin. Parempaa kuin lääkkeet on aina kuitenkin se, että koiran saisi siedätettyä erilaisille äänille. Rauhoittavat lääkkeet vaikuttavat myös moniin muihin elimiin, joten niiden käyttö ei ole koskaan suositeltavaa, Seppä-Lassila muistuttaa.

Koirien pelkotilat tunnistettavia

On paljon koiria, jotka eivät säikähdä mitään. Toiset taas tarvitsevat hieman valmennusta kovien äänien sietämiseksi. Lemmikkieläimistä etenkin koirat ovat usein äänille pelokkaita.

- Kissat eivät ole niin pelokkaita, toisaalta koirien pelkotiloja tunnistetaan ja niihin voidaan reagoida helpommin.

Myös omistajan käytös vaikuttaa koiriin eli jos omistaja käyttäytyy rauhoittavasti koirakin vaistoaa sen.

(MTV3)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.