Rauhanturvaajat kiristävät otettaan Pohjois-Kosovosta

Kansainväliset Kfor-joukot ovat kiristäneet otettaan Mitrovican kaupungista Pohjois-Kosovossa. Naton sotilaat ja YK:n poliisit määräsivät serbialueen poliisit lopettamaan partioinnin ja keskeyttämään myös muut tehtävänsä. Mitrovicaan julistettiin lisäksi poikkeustila.

Turvallisuutta valvoivat ranskalaiset, belgialaiset ja espanjalaiset joukot.

- Pohjois-Mitrovica ja pohjoinen poliisiasema ovat Kforin alaisuudessa. YK:n poliisit ovat käskeneet meitä pysymään toistaiseksi kodeissamme, sanoi serbien poliisikomentaja Milija Milosevic.

YK:n poliisit vetäytyivät Mitrovican serbiosasta eilen, kun he olivat ottaneet yhteen serbien kanssa. Levottomuuksissa haavoittunut ukrainalainen poliisi menehtyi eilisiltana vammoihinsa.

Diplomaattilähteiden mukaan Serbian hallitus ehdotti jälleen viime viikonloppuna, että se saisi Kosovon serbialueet hallintaansa. YK:n viranomaisten kerrottiin hylänneen tarjouksen suoralta kädeltä ja arvostelleen Serbiaa yrityksistä jakaa Kosovo.

Kosovon asukkaista noin kaksi miljoonaa on albaaneja ja 120 000 serbejä.

Tilanne rauhallinen

Pohjois-Kosovossa oli tänään jälleen rauhallista. Mellakoitsijat olivat kadonneet kaduilta, ja tilanteen kuvattiin palautuneen normaaliksi.

Normaali Kosovossa merkitsee kuitenkin jatkuvaa valppautta, huomauttaa ylikonstaapeli Juha Pöyhtäri. Hän on työskennellyt erityisasiantuntijana Kosovossa, myös Mitrovicassa, YK:n siviilipoliisioperaatiossa syyskuusta alkaen.

Käsky kävi jälleen eilisiltana.

- Meitä lähti isompi joukko autosaattueessa täydentämään ja päästämään vapaalle pohjoisessa olevia kollegoita. Tilanne on ollut sekä yöllä että tänään aamupäivällä rauhallinen, Pöyhtäri kertoi iltapäivällä.

Hän muistutti, että Kosovon pohjoisosissa on oltava eri tavalla varuillaan kuin Pristinan seuduilla. Myös varustus luotiliiveineen muuttuu raskaammaksi, kun työtehtäviin kuuluu matka Mitrovican ympäristöön.

- Pohjoisessa ei ajella turhanpäiten turistina. Siellä pysyvämmin olevat porukat ovat koko ajan hyvinkin varovaisia.

Väkivalta voi leimahtaa helposti

Pöyhtäri sanoo tilanteen muuttuneen kaiken kaikkiaan herkäksi Kosovon itsenäisyysjulistuksen jälkeen. Yhtä ja toista pienempää sattuu vähän väliä, vaikka suuremmilta levottomuuksilta oli eiliseen mennessä vältytty.

Erilaiset radikaaliainekset haluavat kuitenkin lietsoa epävarmuutta ja pahentaa tilannetta.

- Sitä voi vain arvailla, mistä näitä levottomuuksia johdetaan.

Yleensä rähinöitä lietsoo varsin pieni joukko. Pöyhtäri kertoo, että suurin osa tavallisista ihmisistä haluaisi vain rakentaa elämänsä mahdollisimman normaaliksi.

Paluumatkalla Kosovon pohjoisosasta Pöyhtäri pisti merkille tienposkessa työskentelevät serbimiehet, jotka tervehtivät ohiajavia YK-poliiseja iloisesti.

- Kyllä tavalliset ihmiset haluavat, että homma rauhoittuisi.

Kosovo julistautui itsenäiseksi kuukausi sitten. Kosovon tasavallassa asuu noin kaksi miljoonaa albaania ja yli satatuhatta serbiä.

Itsenäistyminen on aiheuttanut maassa levottomuuksia, sillä serbit eivät hyväksy Kosovon itsenäistymistä. Serbia pitää Kosovoa edelleen autonomisena maakuntanaan.

Kosovon ovat tähän mennessä tunnustaneet mm. Suomi, Ruotsi, Viro, Tanska, Yhdysvallat, Ranska ja Britannia. Itsenäisyyttä eivät ole tunnustaneet mm. Serbia, Venäjä, Espanja, Romania, Slovakia ja Bosnia-Hertsegovina.

Viimeksi rajuja yhteenottoja sattui maaliskuussa 2004. Albaanit hyökkäsivät serbivähemmistöä vastaan ja mellakat vaativat 28 kuolonuhria. Useita kymmeniä ortodoksikirkkoja ja satoja muita serbien omistamia rakennuksia poltettiin.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat