Ihmisiä pelotellaan yhä maito- ja eläinrasvojen haitoista. Kirjan Parantavat rasvat kirjoittaneiden Taija ja Jani Sompin mukaan pelottelu on turhaa.
Käynnissä oleva rasvakeskustelu hämmentää monia. Osa tutkijoista puolustaa kasvisrasvojen terveellisyyttä, toiset vannovat eläinrasvojen nimiin. Yleis- ja verisuonikirurgi Taija Somppi ja liikuntafysiologi sekä osteopaatti Jani Somppi ovat kirjoittaneet aiheesta kirjan Parantavat rasvat. He kritisoivat rasva- ja kolesterolihysteriaa muistuttamalla, ettei valtioahtaumista löydy merkittäviä määriä kolesterolia ja rasvaa. Ihmisiä pelotellaan heidän mukaansa maito- ja eläinrasvojen sekä kolesterolin haitoista ilman minkäänlaista näyttöä.
Keysin seisemän maan tutkimus
Rasvasodan juuret johtavat 1920-luvulle, jolloin tutkijat halusivat kuumeisesti selvittää, mistä sydän- ja verisuonisairauksien merkittävä lisääntyminen Yhdysvalloissa johtui. Erityisesti Minnesotan yliopiston fysiologisen hygienian laitoksen johtajana toiminut Ancel Keys vei rasva-asiaa eteenpäin tehokkaasti. Keysin teorian mukaan sydäninfarktit olisivat ehkäistävissä kokonaan, jos eläinrasvoista luovuttaisiin.


