Rasva palaa lenkillä! Syö näin ennen juoksua

Rasva palaa juostessa, mutta se ei onnistu ilman hiilihydraatteja.

– Rasva lähtee palamaan juoksussa heti, kun lähtee liikenteeseen. Alussa huonokuntoinen ihminen polttaa enimmäkseen hiilihydraatteja ja hyvin vähän rasvaa, mutta kun oppii juoksemaan, asetelma alkaa kääntyä toisinpäin. Rasva palaa sitä paremmin, mitä pidempään juoksee. Pitkät harjoitteet opettavat elimistöä pikkuhiljaa parantamaan poltetun rasvan määrää, liikunnan erityisasiantuntija Matti Heikkilä sanoo.

Heikkilä painottaa, että lenkille lähtiessä elimistössä täytyy olla hiilihydraatteja.

– Jos menee koville kierroksille, elimistö ottaa energian hiilihydraateista. Hiilihydraatit ovat kovan vauhdin bensa, ikään kuin kynttilän liekki, jonka ytimessä on rasvapallo. Jos se liekki sammuu, rasva ei pala.

– Jos lenkillä tulee älytön nälän ja heikkouden tunne, niin hiilihydraatit elimistössä ovat loppuneet. Siitä alkaa todella tuskallinen tie, kun rasvatkin alkavat mennä. Se ei ole fiksua, vaan stressaavaa keholle.

Noin puolitoista tuntia ennen pitkää lenkkiä olisi hyvä syödä monipuolinen ateria.

– Jotain hyvin sulavaa, hiilihydraattipitoista ruokaa. Pastat, makaronit ja puurot käyvät hyvin, Heikkilä sanoo.

– Itse lenkille on hyvä ottaa taskuun jokin välipalakeksi, jossa ei ole paljoa rasvaa, vaan hiilihydraatteja. Alle kuuden kilometrin lenkeille välipalaa ei tarvitse ottaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja