Raskauden jälkeen veitsen alle: Turhamaisuutta vai itsestä huolehtimista?

Yhdysvalloissa äitien rynnistys plastiikkakirurgeille on niin tuttu ilmiö, että siellä sitä kutsutaan Mommy Makeoveriksi.

Myös Suomessa moni äiti suuntaa veitsen alle, mutta ei välttämättä heti synnytyksen jälkeen. Useammin kyseessä ovat naiset, jotka ovat hankkineet lapset vuosia sitten ja pohtineet usein vielä asiaa monta vuotta.

Sairaala Eirassa ja Laser Tilkassa perheenäideille tehdään säännöllisesti muun muassa vatsanpeitteiden korjauksia.

– Naiset kokevat vartalonsa usein oudoksi synnytyksen jälkeen. Koko vartalo on voinut muuttua ja esimerkiksi vatsalihaskalvojen venymisen takia jäänyt pömppövatsa voi olla tosi iso haitta, toteaa Eiran Sairaalan plastiikkakirurgi Eeva Siitari.

– Vatsa ei palaudu, vaikka tekisi mitä. Naiset ovat laihduttaneet, treenanneet, tehneet vatsalihaksia ja silti se vatsa pömpöttää. Naisilla saattaa olla selkävaivoja tai ristiselkäongelmia. Toki päätökseen mennä leikkaukseen vaikuttaa ulkonäkö, mutta myös nämä muut vaivat. Toistaiseksi minulla ei ole ollut yhtäkään naista potilaana, joka olisi tähän leikkaukseen päätynyt ilman useiden vuosien pohdintaa ja lapsien saamista, kertoo Laser Tilkan plastiikkakirurgi Hilkka Peltoniemi.

Julkisella asiat harkitaan tarkkaan

Helsingin ja Uudenmaan Sairaalan Kätilöopistolta kerrotaan, että potilailla synnytysrepeämät pyritään korjaamaan yleensä heti. Näin paraneminen alkaa jo synnytyssairaalassa. Jälkeenpäin korjauksia tehdään, jos niihin ilmenee tarvetta, mutta esimerkiksi vatsanpeitteiden korjauksia ei julkisella puolella tehdä oikeastaan ollenkaan. Jokainen tapaus arvioidaan tarkasti.

– Lähetteitä, jotka koskettavat ulkosynnyttimiin liittyvää problematiikkaa, tulee meille noin 10 000 vuodessa. Jos lähetteessä voidaan sanoa, että ainoa haitta on kosmeettinen, niin lähetetään takaisin. Jos asiaa harkitaan, niin potilas kutsutaan arviointiin. Alle kymmenen kertaa vuodessa näitä tehdään, kertoo HUS:n Kätilöopiston synnytysosaston vastaava lääkäri Veli-Matti Ulander.

Kun julkisella puolella keskitytään heti synnytyksen jälkeen korjaamaan mahdolliset repeämät ja muut, yksityisellä puolella yleisempää ovat vatsanpeitteiden korjausleikkaukset.

– Toinen, minkä uskon lisääntyvän, on pienten häpyhuulten leikkaukset. Se on pieni toimenpide, ja sitä varmaan jossain vaiheessa tehdään enemmän kuin vatsan kiristystä. Synnytyksen jälkeen venyneistä ulkosynnyttimistä voi olla haittaa esimerkiksi urheilussa, muun muassa ratsastuksessa tai pyöräilyssä. Voi olla, että yhdyntä on epämukavaa ja niin edelleen. Näitä ei ihan joka kuukausi tehdä, mutta leikkaukset ovat kyllä lisääntyneet. Etenkin nuorten synnyttäjien osuus on noussut, Eiran Sairaalan plastiikkakirurgi Eeva Siitari kuvailee.

Tämä ei ainakaan HUS:n osaston lääkäriä riemastuta.

– Kuulostaa erikoiselta ja jotenkin amerikkalaisen kauneusihanteen mukaiselta. Ikä saattaa tehdä toki muutoksia, ja raskauden aikana koko kroppa turpoaa. Ajatus kuulostaa silti omituiselta, eikä ainakaan tarpeelliselta. Jokaisella meistä voi toki olla isot korvat tai vino nenä ja näitäkin hoidetaan. Onko se silti oikeasti tarpeellista, Ulander kysyy.

Kehonkuva puhuttaa internetissä

Beautiful Body Project-haasteen innoittamana kymmenet suomalaisäidit ovat laittaneet kuvia vartaloistaan internetiin tällä viikolla. Ajatus on lähtöisin Yhdysvalloista, missä sikäläinen valokuvaaja laittoi internetiin kuvia naisten kehoista, jotka olivat käyneet läpi muun muassa synnytyksen.

Kuvien ideana on saada naiset tuntemaan itsensä kauniiksi juuri omassa kehossaan. Moni taistelee minä-kuvansa kanssa, kun keho on muuttunut. Kauneusleikkaukset ovat jakaneet aina mielipiteet.

– Kukaan ei tiedä loppujen lopuksi, millainen olo naisella on sen oman vatsansa kanssa. Se voi johtaa jopa masennukseen. Ei saisi olla niin tuomitseva. Meillä on usein hyväksyttävää syödä mielialalääkkeitä, mutta näen asian niin, että on hyväksyttävää myös korjata se masennuksen syy, jos se on vaikkapa venynyt nahka, Peltoniemi pohtii.

Eeva Siitari muistuttaa, että osa palautuu helposti raskaudesta, osa ei.

– Vatsalihasten palautuminen raskauden jälkeen paikoilleen ja vatsan litistyminen on perinnöllistä. Mutta jos on raskauden aikana tullut hyvin iso vatsa, niin lihaskalvot voivat ihan revetä. Kalvojen venyminen ei ole siis pelkästään perinnöllistä.

Myös BodyGuide Health Studion fysioterapeutti Salla Salo on huolissaan naisten kehonkuvasta ja sen vääristymisestä. Hän on itse käynyt vatsanpeitteiden korjauksessa kaksosraskauden jälkeen, kun keho ei palautunut ennalleen yrityksistä huolimatta.

– Tämä vatsanpeitteiden leikkaus on usein keskivartalon tuen kannalta tarpeellinen ja fysioterapeutin ammatin kannalta perusteltu juuri silloin, kun kalvot ovat venyneet. Silti naisten kehonkuva ja tavoitekuva on ihan hirveän vääristynyt nykyisessä yhteiskunnassa. Nimenomaan sitä armollisuutta itselleen täytyisi olla enemmän.

– Vatsankiristykseen ei kuitenkaan ole koskaan lääketieteellistä syytä, vaan syy on aina esteettinen, Siitari huomauttaa.

Lue myös:

    Uusimmat