Raskaista talousrikoksista epäilty Perttu Nousiainen napattiin suoraan lentokoneesta – lakimies kertoo, miksi Nousiainen palasi

1:21
Katso yllä oleva video: Lakimies kertoo, miksi talousrikoksista syytetty Perttu Nousiainen palasi yllättäen Suomeen.

Syyttäjänlaitos kertoi viikko sitten nostaneensa syytteet Nuorisosäätiön entistä toimitusjohtajaa Perttu Nousiaista vastaan useista talousrikoksista. Rikosten epäillään tapahtuneen vuosina 2014-2017. Nousiaista epäillään muun muassa törkeästä lahjuksen ottamisesta elinkeinotoiminnassa, törkeästä kavalluksesta ja törkeästä väärennyksestä. 

Nousiaisen olinpaikasta ei ole ollut tietoa sitten maaliskuun 2020, jolloin hänestä tehtiin viimeiset havainnot Tallinnassa. Sunnuntaina Helsingin Sanomat julkaisi artikkelin, jossa se kertoi löytäneensä Nousiaisen Verbieristä Sveitsistä.

Myös Keskusrikospoliisilla on käynnissä oma esitutkintansa Nuorisosäätiön piirissä tehtyihin liiketoimiin liittyen. Tässä tutkinnassa Nousiaista epäillään muun muassa törkeästä velallisen epärehellisyydestä, luottamusaseman väärinkäytöstä, törkeästä petoksesta ja törkeästä väärennyksestä. Keskusrikospoliisi vaatii Nousiaista vangittavaksi. Vangitsemista käsiteltäneen loppuviikon aikana.

Nousiaisen avustajana toimii lakimies Kari Uoti.

Miksi Nousiainen päätti tulla Suomeen puolentoista vuoden jälkeen?

– Syyttäjien tekemät ratkaisut vaikuttivat asiaan, nyt prosessissa tuli uusi vaihe. Asia ei voi edetä, ellei hän tule paikalle. Hänen intressissään on saada asia käsiteltyä ja saada homma pakettiin.

Uoti kertoo, ettei ole tarkemmin nähnyt syytteiden sisältöä, eikä hän ole keskustellut niistä vielä tarkemmin Nousiaisen kanssa.

Uoti ei sinänsä usko, että Helsingin Sanomien jutulla oli yhteyttä siihen, että Nousiainen halusi palata Suomeen.

– Nämä nyt sattuivat tapahtumaan samaan aikaan. Syyttäjien ratkaisut tulivat torstaina, ja se oli se suurin syy. Päämiehen kannalta relevanttia on ainoastaan viranomaisten, eikä Helsingin Sanomien toiminta.

Poliisille ilmoitettiin Suomeen paluusta

Syytteiden tultua julki, Nousiainen oli yhteydessä juristiinsa. Maanantaina Uoti soitti jutun tutkinnanjohtajalle Keskusrikospoliisiin, ja kertoi, että Nousiainen on palaamassa Suomeen tällä viikolla.

– Maanantaina ei vielä tiedetty tarkkaan päivää, mutta lupasin sen poliisille ilmoittaa. Keskiviikkoaamuna soitin poliisille ja kerroin, että tulemme tämmöisellä härvelillä täältä, ja hän on silloin tavattavissa tuoreeltaan kello 23 Helsinki-Vantaalla.

Uotin mukaan hän ei ollut puolentoista vuoden aikana yhteydessä Nousiaiseen ennen viime viikkoa. Hän haluaa korostaa, ettei Nousiaiseen kohdistunut kotimaassa mitään pakkokeinoja, eikä häntä esimerkiksi vangittu poissaolevana.

– Ei ole ollut mitään, mitä piilotella. Ehkä kysymys on ollut enemmän siitä, että Suomessa oleminen tuossa tilanteessa ei ole ollut helppoa.

Uotin mukaan poliisi kuulee Nousiaista tänään iltapäivällä.

Juttua muokattu kello 16.39: Korjattu Kari Uotin titteli.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja