Rapujuhlien parhaat vinkit – nyt katetaan pöytä koreaksi!

Rapujen ystävät kokoontuvat useammankin kerran vuodessa yhteisen pöydän ääreen viihtymään saksiniekkojen parissa. Juhlissa herkutellaan perinteisesti rapujen lisäksi oman puutarhan antimilla, ja pöydät koristellaan rapuaiheisesti.

Rapujuhlien järjestäminen on mukavaa puuhaa, kunhan homman ottaa rennosti. Juhlaa voi viettää lyhyen tai pitkän kaavan mukaan, ja ravut tarjoavat hyvän syyn kutsua tuttavat koolle iloiseen illanviettoon. Ystävien kanssa juhliminen onnistuu takuuvarmasti, mutta joskus muutama hieman vieraampi ihminen sekoittaa tunnelmaa juuri sopivasti.

Rapujen syöminen on monille jokavuotinen perinne, jota odotetaan innokkaasti. Kotimaisten rapujen kausi on loppukesästä kuumimmillaan, valmistaminen on helppoa, ja syömisen niksit oppii nopeasti.

Tunnelmaa rapujuhlaan

Tunnelmallisimmat rapujuhlat katetaan pihamaalle koivujen katveeseen tai saaristoon, sileälle rantakalliolle. Onnistuneet juhlat syntyvät myös sisätiloihin, parvekkeelle tai terassille.

Lisäksi pöytään kuuluvat teeman mukaiset tekstiilit, rapuveitset, rapukauluri ja reilusti lautasliinoja käsien pyyhkimistä varten. Pöytään on hyvä kattaa myös pienet vesikulhot, joissa voi huuhdella sormia syömisen aikana. Veden voi raikastaa sitruunaviipaleella ja herukan lehdillä.

Teemaan sopivat kertakäyttöastiat voivat olla vaihtoehto etenkin jos tiskaaminen on hankalaa tai pesuvesi on kannettava juhlapaikalle kaukaa. Ulkona juhlittaessa myös tuulinen sää voi yllättää. Pöytäliinoihin kannattaakin laittaa pienet painot, ja sateensuojaksi voi hankkia tukevan puutarhateltan, joista edullisimpia malleja saa jo muutamalla kympillä.

Arkisemmat astiat voi pukea juhlaan raputarroilla ja kuvilla. Tarran voi liimata lasin tai kulhon kylkeen, ja lasinjalkaan sitoa silkkinauhasta rusetin. Tiimarista saa sesonkiaikana sopivia astioita ja koristeita. Myös isommat tavaratalot huomioivat valikoimissaan yleensä rapukauden.

Loppusilauksen kattaukseen saa oman puutarhan kukilla ja vehreillä oksilla sekä sytyttämällä pöytään tuikkuja tai lyhtyjä. Pieniä valoja voi laittaa esimerkiksi ruukkuasetelmien sisälle tuomaan tunnelmaa.

Mehukkaaksi keittämällä

Rapujuhlissa ravut tarjoillaan useimmiten alkuruokana. Rapuja varataan vähintään viisi kutakin ruokailijaa kohden, mutta niitä voi tarjota enemmänkin. Rapujen kanssa tarjoillaan paahtoleipää, voita, tilliä ja sitruunaviipaleita. Kuoritut pyrstöt asetellaan voidellun paahtoleivän päälle. Lisäksi kutsuilla voi olla erikseen pääruoka ja jälkiruoka.

Jokainen juhlii tyylillään, mutta yleensä rapujen ohessa on tapana nauttia hyvän ruuan lisäksi virkistävistä kesäjuomista, viineistä ja snapseista. Tässä on hyvä huomioida juhlijoiden mieltymykset ja lapsiperheet.

Nyrkkisääntönä rapujen keittämiseen on, että kahta tusinaa rapua varten tarvitaan 3 litraa vettä, 1 dl merisuolaa, 8 palaa sokeria ja tilliä. Huuhdeltujen rapujen keittoaika on noin kymmenen minuuttia. Ravut nostetaan jäähdytysastiaan, jonne kaadetaan siivilöity keitinliemi. Lopuksi ravut jäähdytetään.

Valmiit pakasteravut sulatetaan mieluiten hitaasti jääkaapissa, noin vuorokauden ajan. Huoneenlämmössä ravut sulavat 12 tunnissa, jonka jälkeen ne ovat tarjoiluvalmiita.

Maukkaan lisän ateriaan tuovat oman puutarhan perunat, vihannekset ja tuoreet yrtit. Omavaraisissa rapujuhlissa voi lähes kaikki tarjoiltava alkusalaatista jälkiruokaan olla itse kasvatettua. Se tekee ruokailusta samalla iloisen sadonkorjuujuhlan.

Niksejä punapanssarin avaamiseen

Nautintojen avaamisessa auttaa kestävä rapuveitsi, joka on myös ainoa veitsi, jonka pöytäetiketin mukaan saa laittaa suuhun.

Rapuja syödään useilla erilaisilla tavoilla. Syömisessä niksien hallinta liittyy siihen, miten ravun liha saadaan esiin kovan panssarin alta. Tyypillisimmin syöminen aloitetaan irrottamalla sakset, tai katkaisemalla pyrstö ja pää toisistaan erilleen.

Rapujen perkaaminen on vähän työlästä, mutta onneksi rapujuhlien luonteeseen kuuluu joustava etiketti, joka sallii harjoittelemisen ja kokeilun. Ei ole häpeä pyytää kokeneemmilta neuvoa ravun syömiseen. Aloittelijaa perehdytetään mielellään jaloon lajiin.

Etikettejä ja iloista laulantaa

Vanhan kohteliaan tavan mukaan juhlan emäntä tai isäntä valitsee pöytänaapurilleen ensimmäisen ravun. Sitten kerrotaan, montako rapua on ruokailijaa kohden.

Illan hämärtyessä sytytetään kynttilät ja lyhdyt loistamaan puutarhaan.

Hilpeä laulanta, etenkin maljojen kunniaksi, kuuluu rapujuhlaan. Huomaavainen emäntä tai isäntä siivittää juhlintaa toimittamalla muutamat laulunsanat pöytään. Illan kunniaksi nostetaan malja juhlien järjestäjille.

Yhtä luonnollista on nostaa malja ystävyydelle tai ihanalle illalle.

Teksti: Marianne Nygård / Mediafocus

Kuvat: H&M Home, Lehtikuva, Colourbox, Hackman

Lue myös:

    Uusimmat