Räppäri Pyhimyksen järkyttävä paljastus – tietää usean raiskaukseen syyllistyneen artistin: "Myös uhrit ovat musiikkialalla"

0:13
Pyhimys nähdään Yökylässä Maria Veitola -ohjelmassa. Ohjelma esitetään MTV-kanavalla torstaina.

Muusikko Pyhimys eli Mikko Kuoppala on kertonut Yökylässä Maria Veitola-ohjelmassa järkyttävää tietoa Suomen musiikkipiireistä. Pyhimys kertoo ohjelmassa kuulleensa tapauksesta, jossa miespuolinen henkilö on raiskannut naispuolisen henkilön.

MTV Uutisille Pyhimys kertoo, että hän tietää useammista raiskaustapauksista musiikkipiirien sisällä. 

– En ole puhunut ohjelmassa yhdestä yksittäistapauksesta, vaan useammasta. Näissä tapauksissa uhri on ollut se, joka on kertonut minulle asiasta. Kyse ei ole yhdestä tekijästä, jolla olisi useita uhreja, vaan useammasta uhrista ja useammasta tekijästä, hän sanoo.

Tuntee miehet nimeltä

Pyhimyksen mukaan hänen kuulemansa tapaukset ovat tapahtuneet nimenomaan musiikkialalla, eli sekä uhrit että tekijät toimivat musiikkialalla. Uhrit ovat olleet naisia.

– Tekijät eivät ole minulle tuttuja, mutta tiedän heidät nimeltä. Tämä on julkinen ala ja lähes kaikki toimijat tietävät toisensa. En työskentelisi itse tällaisten henkilöiden kanssa, ja meillä on levy-yhtiössä nollatoleranssi tällaisiin tekoihin, Kuoppala kertoo.

Pyhimyksen käsityksen mukaan uhrit eivät ole vieneet asiaa poliisille. Hän sanoo, ettei hän voi itse viedä asiaa eteenpäin poliisille ilman uhrien lupaa.

– Mistään tekijän suojelemisesta ei ole kyse, vaan juridiikasta. Ilman uhrin suostumusta en voi viedä asiaa eteenpäin. Syyllistyn itse rikokseen, jos alan mainita nimiä näillä tiedoilla, joita minulla on.

– Ja vaikka kertoisinkin poliisille kuulemani tiedot, tutkinta ei varmasti etenisi ilman uhrin lupaa ja kertomusta, hän arvelee.

Ei tavanomaista musiikkialalla

Pyhimyksen tietoon tulleet raiskaustapaukset ovat tapahtuneet nimenomaan musiikkipiireissä. Hänen mukaansa kyse ei ole missään nimessä tavallisesta käyttäytymisestä musiikkialalla.

– Tällaisia juttuja tapahtuu joka alalla, eikä musiikkiala ole mikään poikkeus. Tutkimustenkin mukaan musiikkialalla ei ole yhtään sen enempää tai vähempää seksuaalirikoksia kuin muillakaan aloilla.

Pyhimys ymmärtää uhreja, jotka avautuivat hänelle seksuaalirikoksista.

– Joillekinhan uhrit aina puhuvat ja kertovat tapahtuneesta luottamuksella. Muutenhan he olisivat yksin ahdistuksensa kanssa.

"Uskon, että puhuminen auttaa"

Musiikkipiireissä tapahtuneet raiskaukset nousivat uutisiin viime viikon lopulla, kun MTV:n Yökylässä Maria Veitola -ohjelma tuli katsottavaksi maksullisessa CMore-palvelussa.

Pyhimyksen puheista uutisoivat MTV Uutisten lisäksi muun muassa Iltalehti,Ilta-Sanomat ja Helsingin Sanomat.

– Uutisoinnin jälkeen olen kuullut usealta eri taholta, että hekin tietävät vastaavanlaisia tapauksia, Kuoppala kertoo MTV Uutisille.

Pyhimys kertoo puhuneensa asiasta yleisellä tasolla, koska hän ei tiedä raiskaustapausten tarkkoja olosuhteita tai yksityiskohtia.

– Halusin tuoda esiin, että myös meidän alalla on tällaisia tapauksia. Uskon, että asioista puhuminen auttaa. Toivon, että tekijät potevat ainakin huonoa omaatuntoa.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja