Raportti paljastaa: Yksi lomake olisi pelastanut Vilja Eerikan

Puoli vuotta 8-vuotiaan Vilja Eerikan murhan jälkeen Aluehallintovirasto (AVI) teki tarkastuksen Helsingin sosiaaliviraston Kivikon toimipisteeseen, joka oli vastuussa tytöstä huolehtimisesta.

Keskiviikkona esitutkinnan mukana julkistettu raportti ottaa kantaa Kivikon toimipisteen resursseihin, jotka ovat niukkoja etenkin uuden työntekijän palkkauksen kestäessä tai sairaustapauksissa.

Ne eivät kuitenkaan yksin selitä tytön kohtelussa tehtyjä virheitä. Sosiaalityöntekijöillä olisi ollut "rakenteellinen" mahdollisuus tehdä työnsä kunnolla, raportissa todetaan.

"Tähän olisi pitänyt herätä"

Raportti on osa Valviran laajempaa selvitystä Helsingin sosiaalitoimen asioista. Selvitys on karua luettavaa, ja se noussee merkittävään rooliin tulevassa virkarikosoikeudenkäynnissä.

Sosiaalityöntekijät jättivät useita tärkeitä tehtäviään puolitiehen.

Esimerkiksi ratkaisua siitä, miten kolmeen perheväkivallasta suorasanaisesti kertoneeseen lastensuojeluilmoitukseen tulisi suhtautua, ei koskaan tehty.

Viimeistään sosiaalityöntekijöiden olisi tullut Valviran mukaan herätä 24.4. 2012 koulusta tulleeseen ilmoitukseen. 

"Lastensuojelussa oli tietoa lapsen koulumatkojen kävelyttämisestä rangaistuksena, lapsen juoksuttamisesta ympäri pihaa monta kertaa päivässä ja lapsen ulostamisesta pihalla jäteastian viereen," selvitys toteaa.

Isään uskottiin ja luotettiin

 

Lastensuojeluilmoitus 24.4.

SYY: Muut lapsen kasvuoloihin liittyvät vaikeudet

ILMOITTAJA: Muu koulutoimen edustaja

TEKSTI: [Eerikan] ala-asteen rehtori X.X. teki lastensuojeluilmoituksen Viljan tilanteesta. X.X. kertoi, että koulussa oli 23.4. huomattu Viljalla olevan lapsen kämmenen kokoinen mustelma oikeassa poskessa. Vilja oli opettajalle kertonut, että hän oli viikonloppuna sählyturnauksessa, jossa sählypallo osui häntä poskeen. Isä oli kertonut opettajalle, että Viljalle on tullut aiemmin poskeen vamma, joka on pahentunut Viljan itse hierottua poskeaan. X.X kertoi, että Vilja on ollut aiemmin sijoitettuna Meripihaan ja sijoituksen aikana Vilja voi koulussa hyvin. Kotiutumisen jälkeen Vilja on ollut väsyneempi, ilottomampi ja hänellä on ollut välillä pieniä mustelmia sekä naarmuja ympäri kehoa. X.X kertoi Viljan leikelleen saksilla koulukirjoja, reppuaan ja vaatteitaan. X.X kertoi Viljan voivan kokonaisuutena huonosti koulussa.

Sosiaalityöntekijät uskoivat tytön ongelmien johtuvan äidin luona aiemmin tapahtuneista laiminlyönneistä. Isää uskottiin.

"Viranomaisten ja isän välisessä yhteydenpidossa ja tapaamisissa keskityttiin lähes yksinomaan epäselvyyksiin, jotka liittyivät asunnon vaihtoon, isän avopuolison henkilöllisyyteen, hänen vuosia jatkuneeseen monisikiöraskauteensa (neloset) ja avopuolison rooliin Eerikan hoitajana."

Kyse yhdestä lomakkeesta

Kyse on henkilöstön osaamattomuudesta tunnistaa perheväkivaltaa sekä tehdä yhteistyötä lasta tutkineiden lääkäreiden ja muun terveydenhuoltohenkilökunnan kanssa, AVI:n tarkastusraportti toteaa.

Vaikeudet tiivistyvät terveydenhuollon lastensuojeluilmoituksen tekemiseen, eli käytännössä valmiin lomakkeen täyttämiseen.

Sosiaalityöntekijät jäivät odottamaan Vilja Eerikaa tutkineilta lääkäreiltä lastensuojeluilmoitusta, jota he eivät tehneet huolimatta siitä, että tytössä oli selviä perheväkivallan merkkejä.

Ilman lääkärin tai terveydenhoitajan erikseen tekemää lastensuojeluilmoitusta sosiaalityöntekijät jäivät odottavalle kannalle, sen sijaan että olisivat ottaneet lapsen huostaan ja tehneet rikosilmoituksen. Vaitiolovelvollisuuden vuoksi esimerkiksi lääkärit eivät voi sitä tehdä.

Yhden kerran sosiaalityöntekijä oli jopa mukana, kun Vilja Eerikan oireita arvioitiin perheneuvolassa. Hän siis tiesi, millaisia asioita käynnillä käsiteltiin. Tarvittaviin toimiin tytön auttamiseksi ei kuitenkaan ryhdytty.

Lisäksi raportissa todetaan henkilöstön suuren vaihtuvuuden aiheuttavan "asiakasturvallisuusriskin".

Lue myös:

    Uusimmat