Raportti paljastaa tylyn sopupelin sotesotkussa: "Kokoomuksen ja keskustan sulle–mulle-kaupat siirrettävä historiaan"

Sote- ja maakuntauudistus kaatui muun muassa huonoon valmisteluun 5:29
Sote- ja maakuntauudistus kaatui muun muassa huonoon valmisteluun.

Valtioneuvoston kanslian tilaaman raportin mukaan sote- ja maakuntauudistus kaatui poikkeuksellisen vahvaan poliittiseen ohjaukseen, epärealistiseen aikatauluun sekä poukkoileviin tavoitteisiin, kertoo Helsingin Sanomat näkemänsä loppuraportin luonnoksen pohjalta.

Lehden mukaan hallituksen kannalta kriittisen raportin julkaisua lykättiin eduskuntavaalien yli.

Sote-raportti herätti oppositiopoliitikot Twitterissä.

– Ei näin hallitus. Asiantuntijoiden kommentit jätetty huomiotta poliittisen lehmänkaupan vuoksi, tviittasi SDP:n kansanedustaja Sirpa Paatero.

– Tämä on karua luettavaa. Sipilän hallituksen sote-politikointia arvioiva raportti yritettiin salata vaalien yli. Hyvinvointivaltion tulevaisuus ei paljoa painanut, kun kokoomus ja keskusta runnoivat vastuuttomia lehmänkauppojaan eteenpäin, kirjoitti puolestaan vihreiden kansanedustaja Emma Kari.

– On hyvä, että äänestäjät saavat tietää, miten keskusta, kokoomus, persut ja siniset ajoivat tärkeän sote-uudistuksen karille. Vakavaa tunarointia tulevaisuuden kustannuksella, SDP:n kansanedustaja Timo Harakka sanoi.

– Nyt tarvitaan uutta poliittista kulttuuria, jossa kokoomuksen ja keskustan sulle–mulle-kaupat siirretään historiaan. On tavoiteltava asiantuntijatietoon pohjaavaa ja laajaa enemmistöä luovaa tasa-arvoista hyvinvointipolitiikkaa, vihreiden kansanedustaja Ville Niinistö sanoi.

Kristillisdemokraattien puheenjohtajan Sari Essayahin mukaan selvitys vahvistaa sen, että "keskustan ja kokoomuksen poliittinen koplaus sotki sote-uudistuksen valmistelun, eikä asiantuntijoiden näkemyksiä huomioitu kunnolla".

– Seuraavalla kaudella on edettävä parlamentaarisen valmistelun kautta ja paras asiantuntemus huomioiden. On myös pitäydyttävä sote-uudistuksen alkuperäisissä tavoitteissa, mistä kristillisdemokraatit ovat pitkin matkaa muistuttaneet, Essayah sanoo tiedotteessa.

"Poliittisen ohjauksen asettamat reunaehdot olleet lähes mahdottomia”

Sote-uudistuksen projektijohtajan Päivi Nergin mukaan julkaisua siirrettiin, koska uudistuksen alasajon takia raporttia ei ole ehditty käydä läpi, Helsingin Sanomat kertoo.

Selvitykseen on haastateltu muun muassa lainvalmistelusta vastanneita avainhenkilöitä. Selvityksen laatijoina on joukko konsultteja sekä lainsäädäntötutkimuksen emeritusprofessori Jyrki Tala.

Asiantuntijat kokivat uudistuksen merkittävimmäksi haasteeksi sen, että "poliittisen ohjauksen asettamat reunaehdot ovat olleet lähes mahdottomia".

Avainhenkilöiden suuri huoli on liittynyt tiukkoihin ja jatkuvasti muuttuneisiin aikatauluihin. Vaikeuksien taustalla nähtiin etenkin kokoomuksen ja keskustan vuonna 2015 tekemä sopimus maakunnista ja valinnanvapaudesta.

Lue myös:

    Uusimmat