Raportti paljastaa törkeän vilpin yleisurheilussa – mitalistit uusiksi, maita mustalle listalle

2:31
Noah Lyles juoksi Timanttiliigan finaalissa uuden kisaennätyksen.

Yleisurheilussa on dopingin lisäksi huijattu pitkään tulosmanipuloinnilla ja muuttamalla urheilijoiden ikiä. Vilunkipeliä on ollut vaikea todistaa, mutta nyt Kansainvälinen yleisurheiluliitto WA on viimein löytänyt todisteita ja ryhtynyt järeisiin toimiin.

WA on asettanut peräti seitsemän maata mustalle listalle, koska niissä epäillään tapahtuneen tulosmanipulaatioita.

Kansainvälisen yleisurheiluliiton alainen Atheltic Integrity Unit, lyhyemmin AIU, on löytänyt Tokion olympialaisten alla kaikkiaan 17 epäilyttävää kilpailua, joissa epäillään järjestelmällistä vilppiä. Tarkkailulistalle päätyneet maat ovat WA:n raportin mukaan Turkki, Albania, Georgia, Kirgisia, Armenia, Moldova ja Uzbekistan.

Manipulointiepäilyjen takia kyseisissä maissa käytyjen kilpailujen tuloksia ei hyväksytä kansainvälisesti, poislukien maan mestaruuskilpailut. WA:n ehtona niidenkään hyväksymiselle on, että kilpailuja valvomaan lähetetään kolme kansainvälistä tarkkailijaa.

Mitalistit uusiksi

WA julkaisi myös listan urheilijoista, jotka ovat huijanneet ikänsä vuosina 2001-2013. Merkittävimmät yhdentoista urheilijan listasta ovat Kiinan Shi Donpeng, joka otti vuonna 2002 nuorten MM-hopeaa 110 metrin aidoissa, ja Saudi-Arabian Ahmed Nezar H. Al-Sharfa, joka sijoittui pituuspronssille vuoden 2003 nuorten MM-kisoissa.

Molemmilta riistetään heidän voittamansa mitalit ja urheilijoiden diskaamisen takia mitaleja jaetaan uusiksi. Bahaman Shamar Sands nousee pika-aitojen hopealle ja Jamaikan Richard Phillips pronssille. Pituuspronssille nousee Latvian Andrejs Maskancevs.

Saudiarabialaisten vuoden 2005 junioreiden viestipronssi jaettiin myös maan diskaamisen myötä Etelä-Afrikalle.

Donpeng on julkaistun listan kenties kovin tekijä, mutta hän ei kuitenkaan koskaan yltänyt aikuisten sarjassa aivan terävimmälle huipulle. Ennätyksekseen mies juoksi kuitenkin peräti 13,19. Donpengin paras saavutus oli vuoden 2007 MM-kisojen viides sija.


Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja