Venäjän Tatjana Tomashovan tulokset on virallisesti pyyhitty pois Lontoon olympialaisten tulosluettelosta. Hän oli yksi historian todistetusti epärehellisimmän olympiafinaalin juoksijoista.
Tomashova sijoittui Lontoon olympialaisten 1 500 metrin alkuperäisessä finaalissa neljänneksi. Hän nousi jälkikäteen hopealle, kun juoksun kaksi ensimmäistä hylättiin dopingrikkeiden vuoksi.
Tämän vuoden syyskuussa ilmoitettiin, että hänen tuloksensa on mitätöity dopingkäryn takia. Uusintatesti Lontoon olympialaisista osoitti, että venäläinen kärysi anabolisista steroideista. Hänelle langetettiin käryn takia kilpailukielto, mikä on nyt virallistettu.
Urheilun oikeustuomioistuin CAS määräsi Tomashovan kaikki tulokset vuoden 2102 kesäkuun ja vuoden 15 tammikuun välillä mitätöitäviksi. Tomashovalle, 49, langetettiin samalla kymmenen vuoden kilpailukielto.
Venäläinen kärysi jo kerran aikaisemmin urallaan, kun hän oli yksi seitsemästä venäläisurheilijasta, jotka saivat kahden vuoden kilpailukiellon vuonna 2008 näytteiden manipuloinnista.
Lontoon olympialaisten naisten 1 500 metrin finaali on yksi historian likaisimmista, sillä peräti viisi urheilijaa 13:sta on diskattu kiellettyjen aineiden takia.
Juoksun alkuperäinen voittaja, Turkin Asli Cakir Alptekin, sai myöhemmin elinikäisen kilpailukiellon. Kakkonen, Turkin Gamze Bulut, joutui sivuun neljäksi vuodeksi. Neljänneksi alun perin juossut Tomashova sai nyt 10 vuoden kakun. Myös juoksussa sijoille seitsemän ja yhdeksän sijoittuneet Natalija Karejeva ja Jekaterina Kostetskaja saivat dopingtuomion.
Kisan voittoon käryjen myötä nousi Qatarin Maryam Yusuf Jamal, kakkoseksi Etiopian Abeba Aregawi ja kolmanneksi Tomahsovan viimeisimmän tuomion myötä USA:n Shannon Rowbury.
Myöhemmin Ruotsia edustaneen Aregawin näytteissä on ollut hämminkiä. Hänen näytteestään löytyi vuonna 2016 meldoniumia, mutta hän ei saanut pidempää rangaistusta.
Tomashova voitti urallaan kaksi MM-kultaa vuosina 2003 Pariisissa ja 2005 Helsingissä. Sen lisäksi venäläinen otti yhden olympiahopean vuonna 2004 ja EM-kullan ja -pronssin vuosina 2002 ja 2006. Kyseiset arvokisasuoritukset jäivät vielä voimaan.