Mainos

Raportti: "Huawei ja ZTE muodostavat kansallisen uhkakuvan"

Kaksi Kiinan suurinta telekommunikaatiovalmistajaa on joutunut Yhdysvalloissa suurennuslasin alle.

Uutistoimisto Reuters kertoo edustajainhuoneen tiedustelukomitean raportista, jonka mukaan Huawei Technologiesin ja ZTE:n toimintaa pitäisi rajoittaa Yhdysvaltain markkinoilta niiden muodostaman kansallisen uhkakuvan takia. Raportin luonnoksen mukaan Kiinan valtio saattaisi vaikuttaa kyseisten yhtiöiden toimintaan.

Selvitysryhmän johtajat sanoivat yksitoista kuukautta kestäneen tutkinnan jälkeen, että Huawein ja ZTE:n laajentumista Yhdysvalloissa on tarkkailtava ja että yksityiselle sektorille on kerrottava mahdollisimman paljon vakoilu-uhasta.

Komitean raportin luonnoksen mukaan Pekingillä on "keinot, mahdollisuus ja motiivi" käyttää saamiaan tietoja omiin tarkoituksiinsa.

Ryhmän johtaja Mike Rogers kommentoi CBS:n "60 minutes" -ohjelmassa, että Huaweilta hankintoja pohtivien yhdysvaltalaisyritysten "tulisi löytää toinen myyjä, jos ne välittävät henkisestä pääomastaan, kuluttajiensa yksityisyydestä ja Yhdysvaltojen kansallisesta turvallisuudesta."

Huawei on maailman toiseksi suurin reitittimien ja telekommunikaatiolaitteiden valmistaja. ZTE sijoittuu viidenneksi. Maailmanlaajuisilla kännykkämarkkinoilla ZTE on neljänneksi suurin ja Huawei kuudenneksi suurin toimija.

Huawein tiedottaja on kiistänyt syytökset Reutersille lähettämässään lausunnossa. Lausunnon mukaan väitteet Huawein alttiudesta väärinkäytökselle ovat perusteettomia. Hänen mukaansa kyseessä on poliittinen harhautus.

ZTE on puolestaan lähettänyt komitealle kirjeen, jossa yhtiö kertoo olevansa täysin eri mieltä väitteistä, joiden mukaan Kiinan hallitus kontrolloisi yhtiötä.

Kiinan ulkoministeriön tiedottajan mukaan Yhdysvaltojen tulisi siirtää syrjään ennakkoluulot kun se käsittelee Huawein ja ZTE:n tapausta.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.