Raparperista pidot paranee

Raparperi on kevään kuumimpia tulokkaita. Makuja -sivuille onkin tullut jo tiedusteluja uusista raparperiresepteistä. Tässä yksi juustokakun muodossa tarjottava. Kevään aikana on tiedossa lisää raparperiohjeita mehuista hillokkeisiin.

Tämä hedelmän makuinen vihannes otettiin ruoanvalmistuskäyttöön tiettävästi vasta 1700-luvulla. Suomeen se levisi herraskaisten puutarhoista yleiseksi maatalojen jokakeväiseksi herkuksi. Raparperissa on oksaalihappoa, joten sitä on suositeltu nautittavan neutraloivien maitotuotteiden kanssa. Raparperi-tuorejuustotortulla säväytät taatusti kaikkia raparperin ystäviä.

RAPARPERI-TUOREJUUSTO TORTTU

Raparperitorttu vaatii valmisteluja jo edellisenä päivänä mutta palkitsee kärsivällisen kokin taatusti.

Murotaikinapohja:
100 g voita
1 dl sokeria
1 muna
3 dl vehnäjauhoja
voita ja korppujauhoja vuoan voiteluun

Tuorejuustotäyte:
500 g maitorahkaa
300 g tuorejuustoa
2,5 dl sokeria
2 tl vaniliinisokeria
2 rkl ohrakasta
2 rkl sitruunamehua
4 munaa

Raparperipinta:
800 g raparperia
n. 2 cm pala tuoretta inkivääriä
5 dl mansikkamehua (reilusti laimennettuna)
2,5 dl hyytelösokeria
Leikkaa leivinpaperista irtopohjavuoan pohjan peittävä ympyrä. Voitele ja korppujauhota vuoan reunat. Vatkaa pehmeä voi ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää muna voimakkaasti sekoittaen ja lopuksi jauhot. Älä sekoita liikaa, jotta taikina ei sitkisty. Painele takina käsin jauhoja apuna käyttäen vuoan pohjalle ja reunoille noin 3-4 cm.

Erottele täytteen munien keltuaiset ja valkuaiset. Sekoita keltuaiset ja täytteen muut raaka-aineet keskenään. Vaahdota valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita vaahto varovasti nostellen täyteseoksen joukkoon. Vältä turhaa sekoittamista, jotta vaahto ei laskeutuisi. Kaada täyte vuokaan. Paista torttua 175 asteisessa uunissa 1 h - 1 h 15 min. Peitä vuoka alumiinifoliolla paistamisen aikana, jos kakun pinta alkaa ruskistua liikaa. Anna kakun vetäytyä kylmässä ennen tarjoilua.

Kuori raparperit ohuelti. Leikkaa varret noin 3 cm pituisiksi paloiksi. Kuori inkivääri ja leikkaa ohuiksi lastuiksi. Kiehauta mansikkamehu ja inkiväärit kattilassa. Sekoita kiehuvaan nesteeseen hyytelösokeri. Kuumenna sekoitellen, kunnes sokeri on sulanut ja neste kirkastunut. Lisää kuumaan kiisseliin raparperinpalat ja anna jäähtyä huoneenlämmössä yön yli. Raparperinpalat kypsyvät ja maustuvat samalla. Koristele kakku raparperin paloilla ja tarjoa kiisseli kastikkeena tortun kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat