Rap-mummo, 77, näpäyttää nuoria kollegoita

Rap-mummo Eila Nevanranta. 26:33

Rap-mummona tunnettu Eila Nevanranta aloitti räppäämisen, kun kyllästyi Sinebrychoffin puiston sotkuisuuteen. Nevanranta kertoo, että rap on kantaaottavaa musiikkia ja yhteiskunnalliset epäkohdat ovat innoittaneet häntä musiikin tekemiseen.

Yksi Eila Nevanrannan tunnetuimmista kappaleista, mummorap, syntyi yksinäisten vanhusten inspiroimana.

– On sellaisia hiljaisia ihmisiä, jotka istuvat bussipysäkillä kesäisin ja odottavat, tuleeko joku kulmakunnan tuttu siihen, että saa hetken jutella. Edes markettien kassoilla ei ole aikaa vaihtaa kuulumisia voinnista ja kysellä mitään niin kuin joskus ennen vanhaan.

Nevanranta on aina pitänyt rytmikkäästä musiikista ja ollut lapsesta asti musikaalinen, joten rap tuntui luontevalta tavalta tuoda omia mielipiteitään julki.

Rap-estetiikassa Nevanrantaan vetoaa muukin kuin musiikki. Hän kertoo, että jotkut huolella tehdyt graffitit voivat olla kauniita, mutta valittelee signeerausmaisten "tägien" ilmestymistä vanhojen jugend-linnojen seiniin ja ohjeistaa nuoria kollegoita tekemään signeerauksensa muualle.

– Minulla on tällainen henkilökohtainen tag rintaneulana. Haluan ottaa kantaa siihen, että tag voi olla jossain muuallakin kuin seinissä.

– Senhän voisi tehdä esimerkiksi rautalangasta itselleen ja laittaa reppuunsa, takkinsa selkään tai rintapieleen.

 

Lue myös:

    Uusimmat