Ranskassa koronan leviäminen hidastunut – rajoituksista luovutaan vähitellen

Koronarajoitusten sulkemat ranskalaiskaupat saavat avata ovensa lauantaista lähtien, presidentti Emmanuel Macron sanoi televisiopuheessaan.

Macron sanoi myös, että hallituksen tavoitteena on luopua suuresta osasta Ranskassa asetetuista koronarajoituksista 15. joulukuuta alkaen, mutta osa rajoituksista jää edelleen voimaan.

Muun muassa elokuvateatterit, teatterit ja museot saavat avata ovensa joulukuun puolivälistä alkaen.

Ravintoloiden ja lukioiden avaamista pitää odottaa tammikuuhun, ja tuolloinkin uusien koronatapausten määrän on pitänyt laskea alle 5 000 päivässä.

Baarien, kahviloiden ja yökerhojen avaamisesta Macron ei puhunut mitään.

Viruksen leviäminen hidastunut

Macronin mukaan joulukuun puolivälistä lähtien Ranskassa on maanlaajuinen ulkonaliikkumiskielto iltayhdeksän ja aamuseitsemän välillä lukuun ottamatta jouluaattoa ja uudenvuodenaattoa.

Liikkumisrajoitusten jatkaminen on Macronin mukaan tarpeen kolmannen korona-aallon ja uusien, ankarampien rajoitusten välttämiseksi.

– Me olemme hidastaneet viruksen leviämistä, mutta se on edelleen vahvasti keskuudessamme, Macron sanoi.

Macronin mukaan ranskalaiset voivat matkustaa jouluksi sukulaistensa luokse, mutta hän kehotti ranskalaisia välttämään turhaa matkustelua.

Macron sanoi myös toivovansa, että ensimmäiset koronarokotteet olisivat saatavilla joulukuun lopussa tai tammikuun alussa.

Ranskassa raportoitiin tiistaina 458 uutta koronaviruksen aiheuttamaa kuolemantapausta, mikä nosti kokonaislukeman yli 50 000:een.

Terveysviranomaisten mukaan koronaviruksen toinen aalto näyttää saavuttaneen huippunsa viime viikolla, minkä jälkeen uusien tartuntojen ja sairaalahoitoon joutuneiden koronapotilaiden määrät ovat kääntyneet laskuun.

Alpeilla kaikkein pahin koronatilanne

Macronin mukaan Ranskan hiihtokeskukset eivät voi vielä tämän vuoden puolella aloittaa toimintaansa.

Ranskan Alpeilla Haute-Savoien ja Savoien alueilla on tällä hetkellä maan pahin koronatilanne.

Macronin mukaan hiihtokeskukset voivat aloittaa toimintansa mahdollisesti tammikuussa, jos olosuhteet ovat suosiolliset.

Macron sanoi, että Ranska koordinoi yhdessä muiden Euroopan maiden kanssa hiihtokauden aloitusajankohtaa.

Ranskan 350 hiihtokeskusta työllistävät noin 120 000 ihmistä hiihtosesongin ollessa täydessä vauhdissa.

Lue myös:

    Uusimmat