Mainos

Ranskan huntukielto käynnisti laajan oikeustaistelun

Ranskassa kaksi musliminaista on tuomittu sakkoihin huntukiellon rikkomisesta. Naiset aikovat valittaa tuomiosta Strasbourgin ihmisoikeustuomioistuimeen, jonka päätöksellä olisi vaikutusta myös muihin Euroopan maihin.

Tuomion saaneet naiset hakivat sakkoja tarkoituksella, jotta he voivat selvittää huntukiellon laillisuuden korkeimmissa oikeusasteissa. Kaksikon mielestä jokaisella pitäisi olla oikeus pukeutua uskonnollisen vakaumuksensa mukaisesti.

Kasvoja peittävät niqab-hunnut ja burkat on kielletty Ranskan lisäksi Belgiassa ja joissakin Italian kaupungeissa. Myös monet muut maat kuten Hollanti valmistelevat samanlaisia rajoituksia.

Huntukieltoja on perusteltu muun muassa sillä, että ne vaikeuttavat kantajiensa tunnistamista. Ranskan hallituksen mukaan niqabit ja burkat ovat tasavallan periaatteiden vastaisia.

Huntujen lisäksi myös rukoilu kaduilla kielletty

Ranskassa kiellettiin myös rukoilu katujenvarsilla viime viikolla. Pohjois-Pariisissa muslimit avasivat väliaikaisen rukoilupaikan entiselle pelastusasemalle, joka tuli heti täyteen.

Lain vastustajat epäilevät, että hallitus yrittää vain kosiskella maahanmuuttovastaisen Kansallisen rintaman kannattajia. Ranskassa pidetään ensi vuonna presidentinvaalit.

- Tämän takana on (Kansallisen rintaman johtaja) Marine Le Pen. Hallitus on lähettänyt meidät tänne viedäkseen ääniä Kansalliselta rintamalta, sanoi Assyaksi esittäytynyt nainen kävellessään väliaikaiselle rukoilupaikalle.

Ranskassa on Euroopan maiden suurin islamilainen vähemmistö, noin viisi miljoonaa muslimia. Heistä suurin osa ilmoittaa viettävänsä esimerkiksi ramadania, mutta olevansa enimmäkseen muuten maallistuneita.

(MTV3 - STT - AFP - Reuters)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.