Ranskan ex-presidentti Hollande MTV:n erikoishaastattelussa: Eurooppalainen puolustus riippuu Saksan uudesta hallituksesta

2:35
Katso haastattelu: Näin Francois Hollande suhtautuu Sauli Niinistönkin esiin nostamaan Euroopan yhteiseen puolustukseen.

Suomessa vieraileva Ranskan entinen presidentti Francois Hollande sanoo MTV Uutisten erikoishaastattelussa, että Euroopan yhteisen puolustuksen liikkeelle lähteminen riippuu täysin Saksan uudesta hallituksesta. Hän uskoo, että liittokansleriksi nousevan Olaf Scholzin johtama Saksa on talouspolitiikassaan aiempaa joustavampi.

Vahvemmasta yhteisestä eurooppalaisesta puolustuksesta on puhunut useasti myös tasavallan presidentti Sauli Niinistö, jonka Hollande tapaa Suomen-vierailunsa yhteydessä.

Keskeisessä roolissa yhteisen puolustuksen kehittämisessä on Saksa ja sen uusi hallitus. Kysymys kuuluu, onko uusi koalitio valmis kehitykseen vai aikooko se pysytellä perinteisemmässä transatlanttisessa suhteessa.

– Se on se iso kysymys, onko Saksa valmis rakentamaan Ranskan ja muiden Euroopan maiden kuten Suomen kanssa Euroopan puolustusta vakavasti, ja myös se, onko Saksa valmis lähtemään mukaan operaatioihin Afrikkaan ja ehkä jopa Lähi-itään. Tällä hetkellä Saksa ei ole halukas. Jos siinä ei tapahdu kehitystä, Euroopan yhteinen puolustus ei toteudu, sanoo Hollande.

Joustoa budjettipolitiikassa

Ex-presidentti arvioi EU:n toista mahtimaata myös taloudellisesta näkökulmasta. Hollanden mielestä sosialidemokraatti Scholzin johdolla maa tulee olemaan joustavampi budjettipolitiikassaan.

– Budjettikysymyksissä tulee joustoa. Luulen, että hän on Merkeliä joustavampi, vaikka hallituksen liberaalit ovatkin rajoittamassa. Minusta hän on innokkaampi vihertämisessä ja ilmastotaistelussa. Scholz on mielestäni valmiimpi tekemään Euroopalta puuttuvan investointistrategian.

Ranskassa pidetään presidentinvaalit ensi huhtikuussa. Hollanden oma sosialistipuolue on tällä hetkellä hätää kärsimässä, sillä ehdokkaaksi povatun Pariisin pormestarin Anne Hidalgon kannatus on tällä hetkellä vain viiden prosentin luokkaa. 

Vuosina 2012–2017 Ranskaa johtaneen entisen presidentin asettumista ehdolle onkin arvuuteltu. Kysymyksen vaalien mahdollisesta voittajasta hän kiertää kohteliaasti.

– En veikkaa ketään, sillä vaalit ovat aina arvaamattomat, Hollande toteaa.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja