Mainos

Ranskalaismedia ylistää Kaurismäkeä

Aki Kaurismäen keskiviikkona Ranskan-ensi-iltansa saanut elokuva Mies vailla menneisyyttä on saanut loistavan vastaanoton ranskalaisissa tiedotusvälineissä.

Se sai viikon ensi-illoista eniten palstatilaa syrjäyttäen muun muassa Al Pacinon ja Robin Williamsin uuden Insomnia-elokuvan.

Elokuvan ensi-ilta noteerattiin paitsi maan suurimmissa päivälehdissä myös viikko- ja aluelehdissä sekä muissa tiedotusvälineissä. Artikkelit ja haastattelujutut ylistävät ohjaajaa ja elokuvaa sekä muistuttivat elokuvan menestyksestä Cannesin elokuvafestivaaleilla toukokuussa.

-Mestariteos, otsikoi Le Figaron kriitikko ylistävän arvionsa Kaurismäen elokuvasta. -Ei ole toista Aki Kaurismäen kaltaista elokuvaohjaaja, kirjoittaa Le Monde, joka käsittelee elokuvaa paitsi kokosivun artikkelissa ja haastattelussa kulttuurisivuillaan, myös viikkoliitteessään.

Kriitikot ovat erityisen ihastuneita elokuvan väreihin ja ääniin. Le Figaron mukaan "koskaan ei suomalaisen erityinen ja puoleensavetävä kuva- ja äänimaailma ole vaikuttanut niin valmiilta kuin tässä kirkkaassa pienessä jalokivessä, joka on synkkä ja hellä, ironinen ja koskettava". -Katsokaa Kati Outisen kasvoja... kuunnelkaa ääniä, hiljaisuutta, Muistatko Monrepos'n -laulua, kehottaa Le Monde. Artikkelissa Kaurismäkeä verrataan taidemaalari Paul Kleehen, jonka "töissä on samanlaista koruttomuutta ja herkkyyttä kuin Kaurismäen elokuvissa".

Viikkolehti Le Pointin mukaan Cannesin festivaaleilla kruunattu elokuva tekee harmaasta arjesta taianomaista. -Grand prix du jury ja naispääosapalkinto Kati Outiselle Cannesin festivaaleilla oli vähintä, mitä voitiin antaa tälle suurenmoiselle optimistiselle murhenäytelmälle, kirjoittaa Pariisin tapahtumia esittelevä Zorban-lehti.

L'Express-viikkolehti kirjoitta koko aukeaman artikkeleissaan, että vastoin ideaalikuvaa pohjoismaista keskiluokan mukavuuden tyyssijana, Kaurismäki kuvaa elokuvissaan ihmisiä, jotka kärsivät ja taistelevat päästäkseen eroon kurjuudesta.

Elle-lehden toimittaja kirjoittaa, että vaikkei hän yleensä halua pakottaa ihmisiä tekemään mitään, niin tällä kertaa hänen on pakko pyytää lukijoita katsomaan Kaurismäen uusin elokuva, joka on "kaunein, puhtain, vaatimattomin, pohjoismaisin, armeliain, ylevin ja herkin elokuva tänä vuonna".

Ilta Akin kanssa ei kulu mineraalivettä juoden

Suurin osa toimittajista kertoo haastatteluissaan Aki Kaurismäen alkoholinkäytöstä. Se tehdään kuitenkin ihailevaan sävyyn ja tavalla, joka vahvistaa ohjaajan boheemia imagoa.

Le Figaron toimittaja aloittaa kuvailemalla Kaurismäen edessä olevia tyhjiä olutpulloja ja jatkaa: -Jättiläinen horjuu, mutta ei anna periksi. Libe'ration kuvaa Kaurismäkeä kirjoittamalla, että "yksi, hän ohjaa, kaksi, hän puhuu, kolme, hän juo".

Le Nouvel Observateurin toimittajan mukaan ilta Akin kanssa ei kulu mineraalivettä juoden. Lehden artikkeli on otsikoitu "Akin terveydeksi", "A la santé d'Aki". Jutun kirjoittaja oli ohjaajan kanssa ravintolakierroksella Pariisissa ja tuli siihen tulokseen, että "elokuvan tekeminen rikkaille köyhien kustannuksella tuhoaisi Kaurismäen varmemmin kuin alkoholi, jota hän juo, ja savukkeet, joita hän polttaa jatkuvasti".

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.