Mainos

Ranska karkottaa venäläisiä jalkapallohuligaaneja – joukossa presidentti Putinin tuttu

Ranska passittaa takaisin Venäjälle kaksikymmentä EM-kisojen aikana riehunutta jalkapallohuligaania. Yksi karkotetuista on Aleksander Shprygin.

Shprygin perusti 2007 Venäjän jalkapallomaajoukkueen kannattajayhdistyksen, ja toimii sen johtajana. Venäjän jalkapalloviranomaiset ovat tukeneet Shpryginiä yhdistyksen rakentamisessa.

Nyt pelattavissa EM-kisoissa hän oli mukana Venäjän virallisessa kisadelegaatiossa, kertoo espanjalainen El Mundo -lehti. 

Putinille "Sasha"

Shprygin ei ole ihan tavallinen jalkapallokannattajayhdistyksen johtaja. Hän on väleissä presidentti Vladimir Putinin kanssa. Heidät on nähty yhdessä julkisuudessa, ja presidentin kerrotaan kutsuvan Shpryginiä tuttavallisesti Sashaksi.   

Shprygin on myös kansallismielisen kansanedustajan Igor Lebedevin avustaja, kertoo uutistoimisto AFP. Lebedev on myös Venäjän jalkapalloliiton hallituksessa.

Kun venäläiset ja englantilaiset huligaanit ottivat yhteen Marseillessa kisojen alkupäivinä, Lebedev kehui maansa huligaaneja Twitterissä, ja kehotti heitä jatkamaan samaan malliin ja puolustamaan isänmaataan. 

Ranskan poliisi nappasi Shpryginin tiistaina tämän ollessa matkalla Marseillesta Lilleen Venäjä-Slovakia-otteluun.

"Sataprosenttinen antifasisti"

Kolmekymppisellä Shpryginillä kerrotaan olevan äärioikeistolaisia sympatioita, vaikka hän sanoo olevansa "sataprosenttisesti antifasisti".

Hän suosii metalliyhtye Korrociya Metallaa, jonka kappaleita on Venäjällä asetettu soittokieltoon äärioikeistolaisten, vihaa levittävien, sanojen takia. El Mundon mukaan Shprygin oli lähes vuoden vankilassa hyökättyään yhtyeen keulamiehen kimppuun. 

Ennen kannatusyhdistyksen perustamista Shprygin oli Dynamo Moskovan kannattajien epävirallinen johtaja. 

Vaatii "slaavilaisia kasvoja"

Jalkapallon MM-kisat järjestetään Venäjällä 2018. Shprygin on vedonnut, että kotikisoissa Venäjän maajoukkue koostuisi "slaavilaisista kasvoista". 

El Mundo muistuttaa, että monet Venäjän maajoukkueen kannattajat eivät jaa Shpryginin näkemyksiä. Suosiota hän on kuitenkin kerännyt vaatimalla poistettavaksi oluenmyyntikiellon 2018 MM-kisojen virallisilla kisa-alueilla.   

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.