Mainos

"Rakkaus on räimettä ja joskus rämettä" – Waltarin teksti herää eloon Raumalla

Rauman saariston vanhalla linnakesaarella tykitetään tänä kesänä rakkaustarinoita. Mika Waltarin vuonna 1948 kirjoittama "Myöhästynyt hääyö" on päässyt nyt tykkihalliin, JO-JO Teatterin esittämänä.

Idyllinen kesäteatteri sai ainakin ensi-iltayleisön hyvälle tuulelle ja Satakunnan kansan kriitikonkin ylistämään esitystä. Pieni on kaunista, sillä 18 esityksellä on katsojatavoitteena vain tuhatkunta katsojaa.

"Miehiä on liian vähän.Jos kerran löytää mieleisensä, on varminta iskeä häneen kuin haukka. Miehet ovat kauhean epäluotettavia. Ja naiset kilpailevat niin epälojaalisti keskenäään. Joku toinen olisi voinut napata hänet ihan nenäsi edestä." Tällä periaatteella etenee Mika Waltarin perinteistäkin perinteisempi kesäteatteriesitys Kuuskajaskarin saarella.

- Tietysti joku tiukkapipoisempi voisi sanoa, että miten mies, joka kirjoitti Sinuhe egyptiläisen, kirjoitti tämän. Minun mielestäni tämä on vain osoitus Waltarin voimasta ja laaja-alaisuudesta, muistuttaa Satakunnan kansan kulttuurikriitikko Johnny-Kai Forsell.

Hän on käynyt tänä kesänä katsomassa jo 14 kesäteatteriesitystä ja kehuu perjantaina päivällä ensi-illassa ollutta Turun JO-JO Teatterin esitystä.

- Pitää rikkoa rajoja, eikä aina pyöriä omissa nurkissa. Kesäteatteri alkaa olla monessa kylässä ainoa aktiviteetti ja täytyy muistaa, että siellä rakennetaan kulisseja, äidit leipovat ja tehdään kaikkea yhdessä. Se on aivan mieletöntä yhteisöllisyyttä, sanoo Forsell.

Vahvat naiset ja miehet

Ohjaaja Heikki Kustila kertoo, että kesäteatterin vetäminen saaressa vaatii oman työnsä.

- Tavaroiden roudaamisessa on oma hommansa. Waltarin "Myöhästynyt hääyö" valittiin siksi, että siinä on vain neljä näyttelijää. Näyttelijöitäkin on vaikea saada projekteihin kesällä. Lisäksi tällainen vanhanaikainen komedia uppoaa yleisöön. Tässä on myös sanomaa, joka pätee myös tänä päivänä. Pohdiskellaan naisen ja miehen välistä suhdetta ja sitä kuinka vahva nainen tai mies on. Kyllä löytyy tarttumapintaa myös nykyihmiselle, hehkuttaa ohjaaja Kustila. Tavoitteena on saada koko kesän 18 esitykseen tuhat katsojaa. Se on todella vähän, kun vertaa vaikka isolla rahalla ja tunnetuilla näyttelijöillä tehtyyn Topi Sorsakoskesta kertovaan kesäteatteriin Valkeakoskella. Siellä katsojia on ollut yli tuhat joka päivä.

Topakka anoppi ja sovinistinen amerikan eno

Tiia Juntunen esittää Siiriä, vastanaineen Kaijan äitiä.

- Kyllä tämä kertoo sen aika oleellisen asian, joka on nykypäivänäkin tärkeä, vaikka ollaankin kovin itsenäisiä. Eli kaipuu toisen lähelle on suuri yhä. Olin viime kesänä Vepsässä tekemässä Tankki täyteen -komediaa ja hauskaa työtähän tämä on. Siiri hahmona on vahva ihminen ja hänen mielipiteitä ei niin vain muuteta, aika lailla topakka ja jämäkkä täti. Ensi-iltavetoon olen tyytyväinen, kertoo Juntunen.

Rakkaus on räimettä ja joskus rämettä. Näin kuvaillaan esitystä ohjelmalehtisessä.

- Eno on vähän sellanen sovinistinen tyyppi, rahaa on ja sillä ratkaistaan asiat. Naiset vain vaihtuvat lennossa. Rakkauden kaipuuta on kuitenkin hänelläkin ja aina on sukellettava uuteen seikkailuun, kertoo näyttelijä Petri Tuominen. Eno ajattelee, että naiset ovat elämän suola, ilman naisia ei voi elää, mutta on niistä vaikeuksiakin.Ja rahaa palaa ihan suunnattomasti kun pitää samppanjaa tarjoilla. Tuomisen mielestä kesäteatterissa saa näytellä räväkämmin kuin laitosteatterissa ja kesä on komedian ja irrottelun aikaa.

Saaristolaistunnelma uppoaa yleisöön

Vanhan tykkihallin esitys saa ensi-iltayleisön hyvälle tuulelle. Jo itse matka saareen kauniina hellepäivänä on pienoinen elämys.

-Tosi hyvä oli esitys, vaikka oli ihan ensi-ilta. Vähän siinä naisten ja miesten luonteenpiirteitä liioiteltiin, mutta oli siinä paljon tottakin, nauraa Eurajeolta teatteriin tullut Anja Kuusisto punotussa kesähatussaan.

- Kesäteatterin täytyy olla viihdyttävää, vaikkapa farssia, se rentouttaa. Hyvä myös,että oltiin tykkihallissa sisällä, koska auringossa olisi ollut vähän liian kuuma, kertoo puolestaan raumalainen Pirjo Hakkarainen.

-Ystävä suositteli tänne lähtöä ja kyllä kannatti. Ihanan erilainen miljöö, ihastelee raumalainen Marjatta Kynäslahti.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.