Rakettimaisen nousun tehneen Nokian kurssi sahaa rajusti pörssissä – kannattaako nyt ostaa, myydä vai pitää?

9:43
Osakesäästäjistä ja Aktiasta kehotettiin sijoittajia tekemään harkittuja siirtoja Nokia-sijoituksissa. Katso lisää MTV Uutiset Liven koosteesta.

Verkkolaitevalmistaja Nokia on ollut torstaina pääosin nousussa Helsingin pörssissä, mutta ei ainakaan vielä samanlaisessa rakettikiidossa kuin keskiviikkona New Yorkin pörssissä.

New Yorkin pörssi avautui torstaina iltapäivällä Suomen aikaa. Heti avautumisen jälkeen Nokian kurssi osoitti Yhdysvalloissa alaspäin.

Aina kun kerrotaan rajusta kurssinoususta suurin otsikoin, tulisi osakesijoittajan olla rauhallinen. Huumaan ei välttämättä kannata Osakesäästäjien toimitusjohtaja Victor Snellmanin mukaan lähteä mukaan juuri silloin, kun se on jo ehtinyt kuumaan vaiheeseen.  

– Kun lähtee jahtaamaan kurssinousua ja ostamaan koko ajan nousevaa kurssia – voimakkaat nousut todennäköisesti laskevat – on merkittävä riski siihen, että jää mustapekka käteen ja menettää isot rahat, jos kurssit laskevat.

Käytä rajahintaa

Yksi keino hillitä riskiä osakekaupassa on käyttää niin sanottua rajahintaa. Ostotilanteessa sijoittaja lukitsee osakkeen arvon sille tasolle, jonka on valmis enintään maksamaan osakkeesta. Myynnissä puolestaan rajahinnalla määritellään minimi osakkeen hinnalle.

Jos Nokiaa on tullut ostetuksi vuosien varrella, miten nyt pitäisi toimia kurssien noustua ainakin väliaikaisesti? Osakesäästäjien Victor Snellmanin mukaan yhtä oikeaa vastausta ei ole.

– Tässä vaiheessa katsoisin omaa sijoitussuunnitelmaa. Käytännössä siis mitä minun kuuluisi tehdä suunnitelman pohjalta, jonka olen tehnyt hyvissä ajoin kun ei ole ollut turbulenssia tai erikoisia tilanteita markkinoilla. Sitten siinä vaiheessa joko myydä Nokian osake tai ei tehdä yhtään mitään. Voi odotella tilanteen laantuvan ja tekee sitten päätöksen.

Entä jos omistaa Nokiaa sekä Helsingin että New Yorkin pörssissä?

– Jos omistaa molemmissa pörsseissä ja haluaa pitää saman määrän Nokian osaketta salkussa, kannattaa myydä siellä missä se on kalliimpi ja ostaa siellä missä se on edullisempi, opastaa Snellman.

Katso lisää vinkkejä videolta!

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja