Mainos

Rakentamisen normitalkoilla turhat kustannukset kuriin

Kaikki rakentamisen kanssa tavalla tai toisella tekemisissä olevat tietävät, että rakentaminen on tiukasti säädeltyä toimintaa, jossa tarvitaan lukemattomia lupia, dokumentteja ja tarkastuksia. Joskus tuntuukin siltä, että talo on rakennettava ensin paperista, ennen kuin voidaan siirtyä oikeisiin materiaaleihin. Ympäristöministeriö on nostanut nyt kissan pöydälle ja käynnistänyt rakentamisen normitalkoot.

– Tarvitsemme runsaasti lisää asuntoja. Rakentamisen kalleus on siinä suuri haaste ja kannattaa miettiä, mitä sille voitaisiin tehdä, sanoo asuntoministeri Jan Vapaavuori.

– Yhteiskunnan on mielekästä keskittyä niihin asioihin, mihin se voi vaikuttaa. Yhteiskunnan ja sen viranomaisten antamat määräykset ovat tyypillisimmin sellaisia, joihin voimme vaikuttaa.

Samoilua sääntöviidakossa

Eri aloilla ja eri sektoriviranomaisten tarpeista on syntynyt paljon uutta säännöstöä. Vapaavuori muistuttaa, että taustalla on varmasti hyvä tarkoitus:

– Aivan oikea tarkoitus edistää niillä paloturvallisuutta, hyvää kaupunkikuvaa tai esteettömyyttä – siis asioita, joita kiistatta tuleekin edistää. Mutta silmiinpistävää on se, että meillä ei ole normia, jolla pyrittäisiin edistämään kohtuuhintaisuutta. Nyt on tarkoitus perata tämä säännösviidakko ja tarkastaa, olemmeko menneet liian pitkälle ja sääntelemmekö rakentamista liikaa – onko meillä säännöksiä, jotka hyvästä tarkoituksestaan huolimatta nostavat rakentamisen hintaa kohtuuttomasti.

Tarkoitus ei siis ole kyseenalaistaa paloturvallisuuden, hyvän kaupunkikuvan tai esteettömyyden edistämistä.

– Näissä pitää kuitenkin olla jokin järkevä tasapaino. Tavoittelemme kokonaisvaltaista ajattelua, jossa yhteiskunnan lukuisat eri tarpeet pyritään sovittamaan yhteen tavalla, josta syntyy turvallista, terveellistä, esteetöntä, kaunista kaupunkikuvaa - mutta myös kohtuuhintaista sellaista.

Sana on vapaa

Nykyisten säännösten arviointi on siinäkin mielessä välttämätöntä, että ilmastonmuutoksen torjunta pakottaa kiristämään varsinkin energiansäästövaatimuksia. On hyvä ottaa vanhoista määräyksistä niin sanotusti löysät pois, koska uudet määräykset nostavat rakennuskustannuksia jonkin verran ainakin alussa.

Rakentamisen normitalkoot käynnistyivät toukokuussa rakentamisen ammattilaisille tehdyllä verkkokyselyllä, johon vastasi yli 800 asuntorakentamisen ammattilaista. Heidän mielestään eniten turhia kustannuksia aiheuttavat väestönsuojia koskevat vaatimukset, kaavavalituksiin kuluva aika, museoviranomaisten toiminta esimerkiksi rakennuslupa-asioissa sekä kylpyhuoneiden mitoitusta koskevat vaatimukset. Esille nousivat lisäksi myös esimerkiksi asiakirjavaatimusten erot kunnissa.

Nyt on sana vapaa kaikille. Seuraavaksi Normitalkoissa kysytään mielipidettä kuluttajilta, tavallisilta ihmisiltä – kertarakentajilta, hartiapankkirakentajilta, keneltä tahansa jota rakentaminen kiinnostaa.

– Kun kysytään asiasta ihan tavallisilta ihmisiltä, saamme varmasti lisää syvyyttä näkemykseen – ja ehkä myös sellaisia vastauksia, joita ammattilaisilta on päässyt unohtumaan, Vapaavuori toteaa

– Toivomme mahdollisimman monen ottavan haasteen vastaan, perehtyvän asiaan ja antavan meille palautetta, jotta meillä on parempi mahdollisuus arvioida sitä, mikä tilanne oikeasti on, mitkä ovat suurimmat ongelmat ja mitä niille pitäisi tehdä.

Kuluttajakyselyyn voi vastata normitalkoiden omilla verkkosivuilla, jossa voi myös osallistua aiheeseen liittyvään keskusteluun. Siellä voi ottaa kantaa paitsi yksittäisiin määräyksiin myös siihen, säännelläänkö Suomessa rakentamista liikaa. Sivustolta löytyy myös runsaasti tietoa voimassa olevista säädöksistä sekä normitalkoiden taustoista ja tavoitteista.

Joka kodin asuntomarkkinat ottaa osaa normitalkoisiin alkusyksyn aikana useassa ohjelmassa. Viikon päästä pureudumme ammattilaiskyselyssä eniten arvostelua ja epäilyksiä herättäneeseen määräykseen. Pohdimme eri näkökulmista sitä, ovatko väestönsuojia koskevat vaatimukset ajanmukaisia tai ylimitoitettuja.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.