Mainos

Rakentajien työllisyystilanne ei helpottanut kesällä: "Ajautuvatko työt hämärille halpafirmoille?"

Rakennusalan työttömyys ei sulanut odotetulla tavalla kesällä. Ammattilaisten mukaan alalla on orastavia vilkastumisen merkkejä, mutta ne eivät muuttuneet vielä työtilaisuuksiksi.

Rakennusalan työttömyyskassan jäsenistä sai heinäkuussa ansiosidonnaista päivärahaa 13,7 %. Tämä on 0,8 prosenttiyksikköä enemmän kuin vuoden 2014 heinäkuussa.

– Kyllä nämä luvut ovat selvä pettymys, sillä nyt on kuitenkin paras rakentamisaika menossa. Jostain syystä vireillä olevat hankkeet eivät näytä työllistävät kotimaan ammattilaisia, sanoo Rakennusalan työttömyyskassan ja Rakennusliiton puheenjohtaja Matti Harjuniemi.

Työttömyys väheni hieman

Kesäkuusta rakennusalan työttömyys väheni kuitenkin 2,8 prosenttia.

Alle 10 prosentin työttömyyteen päästiin vain Uudellamaalla, jossa oli työttömiä 9,8 % eli 1158 henkeä. Valopilkkuna näkyy vain Turun alue, jossa työttömyys laski viimevuotisesta 1,6 prosenttiyksikköä 10,5 prosenttiin.

Kovin työttömyysalue oli edelleen Kainuu, jonka rakentajista oli kesällä parhaaseen rakentamisaikaan neljäsosa vailla työtä.

– Samaan aikaan jotkut rakennusfirmat puhuvat, ettei työmaille saa rekrytoitua työvoimaa. Onko niin, että työt ajautuvat nyt yhä enemmän hämärille halpafirmoille, kysyy Matti Harjuniemi.

– Rekrytointipulmia valittaville voi muistuttaa, että ammattikoulutuksen saaneista nuorista rakentajista on kesällä työttömänä ainakin puolet. Nyt kannattaisi palkata heitä töihin, sillä heistä tulee erinomaisia ammattilaisia kunnon työkokemuksen avulla.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.