Rakennusten kosteusvalvontaan uusi menetelmä

Rakennusten kosteusvaurioiden paljastamiseksi on kehitetty uusi menetelmä. Se mahdollistaa kosteusseurannan rakentamisen aikana ja jopa vuosikymmeniä rakentamisen jälkeen.

Teknillisen korkeakoulun sovelletun elektroniikan laboratoriossa suunniteltu menetelmä on elektroninen ja perustuu seiniin, lattioihin tai kattoon upotettaviin antureihin. Niiden antamat tiedot luetaan lukulaitteella ulkopuolelta, joten rakennuksen pinnat eivät rikkoudu.

Monia nykyään käytössä olevia kosteusmittaamisen menetelmiä pidetään epävarmoina ja työläinä, koska ne vaativat reikien poraamista mitattaviin rakenteisiin.

-Ajatuksena on, että rakennuksen toteutus tai korjausvaiheessa rakenteisiin sijoitetaan sähköisiä värähtelypiirejä. Niiden ominaisuuksia voidaan mitata ulkopuolelta ilman, että rakenteita tarvitsisi purkaa, kertoo professori Raimo Sepponen Teknillisestä korkeakoulusta.

-Antureita on kehitetty niin, että ne perustuvat suhteellisen huokeaan tekniikkaan. Sen sijaan lukulaite on kalliimpi osa, mutta se voisi olla vaikka talonmiehellä tai isännöitsijällä. Esimerkiksi talon myyntivaiheessa voitaisiin sitten tarkistaa, ettei kosteusvaurioita ole.

Uusi menetelmä on ollut koekäytössä sairaaloissa, kerrostaloissa ja uimahalleissa, joissa se on osoittautunut toimivaksi. Menetelmä saadaan markkinoille tämän vuoden aikana. Sepponen arveleekin, että vuoden loppuun mennessä jopa tuhansia antureita on sijoitettu eri rakennuksiin. Ainakin yksi valmistalopakettien rakentaja aikoo asettaa antureita taloihinsa.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat