Mainos

Rakennusalan kuittikauppa toi johtajalle pitkän kakun

Helsingin käräjäoikeuden mukaan perusteettomia laskuja maksettiin reilut seitsemän miljoonaa euroa.

Rakennusyrityksen omistaja ja johtaja on saanut viiden vuoden vankeustuomion Helsingissä harjoitetusta laajamittaisesta kuittikaupasta ja veronkierrosta. Helsingin käräjäoikeus tuomitsi lisäksi kuusi rikoksissa mukana ollutta miestä, joista vain yksi selvisi ehdollisella vankeudella.

Telinemiehet Oy -nimisen firman katsottiin harjoittaneen poikkeuksellisen laajaa ja järjestäytynyttä kuittikauppaa, josta hyöty meni omistajan ja johtajan Juha Heikki Harellin taskuun.

Harellin katsottiin netonneen miljoonia järjestelyllä, jossa muut firmat kirjoittelivat yritykselle perusteettomia laskuja. Telinemiehet maksoi laskut, minkä jälkeen rahat palasivat kiertotietä yritykselle.

Käräjäoikeuden mukaan perusteettomia laskuja maksettiin reilut seitsemän miljoonaa euroa vuosina 2003-2007. Valtaosa summasta, reilut 4,5 miljoonaa euroa, meni suoraan Harellille. Kirjanpitäjän mukaan johtaja kävi hakemassa käteistä toimistolta useita tuhansia euroja viikossa.

Harellin tuomio tuli kahdesta törkeästä veropetoksesta, törkeästä kirjanpitorikoksesta ja kirjapitorikoksesta.

Kirjanpitäjälle kolme vuotta

Kirjanpitäjä Esko Tapani Parviainen sai kolme vuotta vankeutta törkeästä veropetoksesta ja avunannosta kirjanpitorikoksiin. Käräjäoikeus totesi, ettei Parviainen saanut rikoksista hyötyä ja oli vain työntekijän asemassa. Toisaalta hänen katsottiin antaneen firman käyttöön tietotaitonsa kirjanpidosta ja verojen välttämisestä.

Loput ehdottomat vankeusrangaistukset vaihtelevat kahden vuoden molemmin puolin. Tuomitut ovat Telinemiesten yhteistyökumppaneita, jotka ovat suostuneet lähettelemään valelaskuja ja napanneet sovitun siivun tileilleen laitetuista rahoista itselleen.

Lievin tuomio, vuosi ja kaksi kuukautta ehdollista vankeutta, tuli miehelle, joka palkkasi työvoimaa Mäntyluodon telakalle. Firmalla oli telakalla parhaimmillaan sata työntekijää, tosin osa ilman verokorttia.

Käräjäoikeus määräsi telinemiesten johtajan ja kirjanpitäjän liiketoimintakieltoon viideksi vuodeksi ja yhteistyöfirmojen edustajan neljäksi vuodeksi.

Lisäksi tuomitut määrättiin maksamaan yhteisvastuullisesti Uudenmaan verovirastolle miljoonien eurojen korvaukset.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.