Rakastettu komedia jo 25-vuotias – tätä et tiennyt Yksin kotona -elokuvasta

Koko perheen suosikkikomedia täyttää tänään torstaina jo neljännesvuosisadan.

Vuonna 1990 ilmestynyt Yksin kotona -elokuva on yksi aikansa sukupolvi-ilmiöitä. Elokuvassa Macaulay Culkinin näyttelemä nokkela nuorimies Kevin McCallister unohtuu yksin kotiin muun perheen lähtiessä lomailemaan jouluna. Poika ottaa kämmistä ilon irti ja nautiskelee kotona roskaruokaa syöden ja partavettä läträten. 

Monen perheen jouluperinteisiin kuuluva Yksin kotona -elokuva on täynnä hulvattomia faktoja, joita elokuvan kovimmatkaan fanit eivät osaa aavistaa.

1. Macaulay Culkinin ikoninen huuto oli improvisoitu. 

Yksi elokuvan ikimuistoisimmista kohtauksista on se, missä nuori Kevin taputtelee partavettä poskilleen ja puhkeaa karmivaan huutoon roistot nähdessään. Ohjaaja Chris Columbus paljastaa, ettei kohtausta löydy alkuperäisestä käsikirjoituksesta, vaan kyseessä oli Culkinin komediavainun tuotos. 

2. Elokuvan gangsterit kamppailivat paitsi Keviniä, myös kirosanoja vastaan.

Joe Pesci ja Daniel Stern esittivät elokuvan murtovarkaita. Molemmilla oli merkittäviä ongelmia kielenkäytön kanssa kuvauksissa, konnille kun sattui ja tapahtui kivuliata kommelluksia. Etenkin Pesci kamppaili kirosanojen kanssa, ja elokuvan viimeiseen versioon livahti mumistu "paska", kun Pescin näyttelemä Marv änkesi koiran luukusta sisälle taloon. 

3. Kevinin veljen tyttöystävä onkin poika.

Kevin kompastuu elokuvassa valokuvakehykseen, jossa on tämän veljen Buzzin tyttöystävän kuva. Vihastuksissaan Kevin haukkuu kuin koira viitaten tyttöystävän  ulkonäköön loukkaavasti. Ohjaaja Chris Columbus kuitenkin ajatteli, että on liian julmaa haukkua oikeaa tyttöä elokuvassa, joten elokuvan taiteellisen johtajan poika pestattiin pukeutumaan tytöksi valokuvaa varten. 

4. 9-vuotiaan Culkinin stunttimies oli 30-vuotias.

Vauhdikkaassa komediassa myös Kevinille sattui ja tapahtui, eikä kuvausryhmä voinut antaa vain 9-vuotiaan Culkinin näytellä kaikkia vaarallisia kohtauksia. Stunttimieheksi pestattiin 30-vuotias Larry Nicholas, joka oli ruumiinrakenteeltaan saman kokoinen, kuin pieni Culkin. 

5. Elokuvaa varten kuvattiin myös toinen mielikuvituselokuva. 

Elokuvan ensimmäisessä osassa Kevin katsoo elokuvaa, jonka nimi on Enkelten likaiset sielut (Angels with Filthy Souls). Elokuvan avulla Kevin saa rosvot luulemaan, että talossa ammuskellaan. Leffaa ei kannata alkaa etsiä Netflixistä, sillä sitä ei ole olemassakaan, vaan kohtaus kuvattiin vain elokuvaa varten. 

6. Ranskalainen ohjaaja väitti, että Yksin kotona -elokuvien juoni varastettiin hänen elokuvastaan. 

Ranskalainen elokuvantekijä Rene Manzor väitti, että käsikirjoittaja John Hughes varasti elokuvien juonen hänen trilleristään 3615 Code Pere Noel (englanniksi Game Over). Elokuvassa lapsi puolustaa kotiaan ja heikkoa isoäitiään joulupukiksi pukeutuneelta roistolta. 

7. Kevinin isosisko on oikeassa elämässään judon maailmanmestari. 

Näyttelijä Hillary Wolf esitti Kevinin kärkästä isosiskoa Megania Yksin kotona -elokuvien ensimmäisessä ja toisessa osassa. Wolf ei jatkanut näyttelijänuraansa, mutta hän edusti Yhdysvaltoja muun muassa vuosien 2000 ja 2006 kesäolympialaissa lajinaan judo. Ehkä McCallisterien olisi pitänyt unohtaa hänet kotiin kamppailemaan pahiksia vastaan... 

8. Kevinin lentolippu näkyy lyhyesti elokuvan alussa. 

Ne, jotka ihmettelevät sitä, miksei perhe huomannut Kevinin puuttumista lentolippujen tarkistuksessa, voivat viimein huokaista helpotuksesta. Kun Kevin ja Buzz vahingossa kaatavat maitoa pöydälle, jolla on myös kaikkien lentoliput ja passit, heidän isänsä alkaa putsata pöytää nenäliinoilla. Nenäliinojen lentäessä roskiin niiden joukossa vilahtaa myös lentolippu, jossa lukee Kevin. 

9. Pesci puri Culkinilta sormen auki.

Kun elokuvan roistot, Harry ja Marv, eli näyttelijät Daniel Stern ja Joe Pesci, saivat Kevinin viimein kiipeliin, he nostivat pojan roikkumaan naulakosta. Kohtauksessa Pescin oli tarkoitus uhkailla Culkinia sormien menettämisellä, mutta hän vahingossa puraisi poikaa melko lujaa. 

– Hän rikkoi ihoni ja minulla on edelleen arpi siitä! Culkin kertoo. 

10. Elvis ei olekaan poistunut keskuudestamme?

Monet Elviksen kuolemaa salaliittona pitävät ovat vakuuttuneita siitä, että rouva McCallisterin huutaessa vastaanottovirkailijalle lentokentällä, taustalla siintää rockin kuningas itse. Vaikka elokuvan kuvausten alkaessa Elviksen kuolemasta oli kulunut jo 13 vuotta, salaliittoteoroitsijat väittävät hänen trollaavan koko perheen suosikkikomediaa. 

Fiilistele retroelokuvan traileria alta!

Lähde: Decider

Lue myös:

    Uusimmat