Mainos

Rajusta tulipalosta pelastunut poika: "Meitä lapsia yritettiin viedä siinä mukana"

Tammelalaisen perheen 17-vuotias poika pelasti äitinsä rajusta tulipalosta helmikuun 20. päivä. 41-vuotiasta äitiä syytetään kolmen lapsensa tapon yrityksistä ja tuhotyöstä.

Äiti on myöntänyt sytyttäneensä tulipalon perheen omakotitalossa, mutta hän kiistää syytteet ja sen, että olisi halunnut tappaa lapsensa.

Kanta-Hämeen käräjäoikeudessa kuultiin tänään 17-vuotiasta poikaa, joka uskoo, että äidin tarkoitus oli surmata perheen lapset tulipalossa. Poika sanoi alkaneensa epäillä äitiä tulipalon sytyttäjäksi jo sairaalassa pian tapahtuneen jälkeen.

– Sairaalassa sain aika äkkiä selville, mitä on tapahtunut. Aloin miettiä, että miten on mahdollista, ettei yksikään kodin palovaroitin huuda, miksi kukaan ei huuda mitään. Miksi meitä lapsia ei huudettu missään vaiheessa pois?

– Silloin tuli mieleen, että palo oli tahallaan sytytetty. Siinä aika varmasti yritettiin meitä kaikkia lapsia viedä mukana. Ei siinä oikein muuta vaihtoehtoa ole, poika totesi oikeudessa.

Heräsi kovaan rätinään

Tulipalon syttyessä perheenisä oli jo lähtenyt töihin ja äiti oli kotona. Kolme lasta nukkuivat omissa huoneissaan.

Yläkerrassa nukkumassa ollut 17-vuotias poika havahtui tulipaloon kello 6.22.

– Kuului kovaa rätinää, kuin jostain nuotiosta. Kun olin vähän aikaa heräillyt, näin haaleaa savua huoneessa. Ovenpielistä tuli jo paksumpaa harmaata savua.

Poika yritti huutaa yläkerrassa nukkunutta 13-vuotiasta siskoaan. Hän kuuli siskon puolestaan huutavan alakertaan, että mitä siellä tapahtuu. Vastausta ei kuulunut. Alakerrassa oli 11-vuotias pikkuveli ja äiti.

17-vuotias poika puki nopeasti vaatteita ylleen ja meni huoneensa ikkunasta ulos terassin katolle. Sieltä hän soitti hätäkeskukseen ja pudottautui alas. Talon sivulta tuli yhä sankempaa savua.

Alas päästyään poika haki äitinsä alakerrasta kodinhoitohuoneen matolta makaamasta.

– Sisältä pölähti kauhea savupilvi. Menin ihan matalaksi lattianrajaan. Siinä tuli hahmo vastaan, tunnistin sen äidiksi. Otin äidistä kiinni ja raahasin ulos. Sisällä kun yritti nousta kyykystä ylös, ei nähnyt enää mitään, poika kuvaili.

Pojan mukaan äiti ei ensin sanonut hänelle mitään. Terassilla hän hieman virkosi.

– Aika sekavia se siinä puhui. Äiti ei tunnistanut minua. Se sanoi, että kaikki lapset ovat yläkerrassa.

Liekit lähellä

Kun poika oli saanut äitinsä ulos, hän lähti talon toiseen päätyyn auttamaan pikkusisaruksiaan. 13- ja 11-vuotiaat lapset kiljuivat tuolloin yläkerran parvekkeella paniikissa apua.

– Siinä rupesi olemaan liekit jo aika lähellä. Ei sinne parvekkeelle edes näkynyt, mutta näin niiden puhelimien taskulamput, jotka olivat päällä.

Isoveli etsi tikkaita, mutta ei löytänyt niitä. Hän käski pikkusisaruksiaan hyppäämään alas parvekkeelta.

– Ne heitti ensin puhelimet ja hyppäsivät sitten peräkärryn päälle. Pikkuveli satutti jalkaansa vähän, mutta hän kuitenkin käveli.

Pian lapsien pelastauduttua palokunta ja poliisit tulivat paikalle. Perheenjäsenet vietiin sairaalaan.

Kolme päivää myöhemmin äiti otettiin kiinni teosta epäiltynä.

Tapahtunut mietityttää

17-vuotias poika esiintyi oikeudessa äärimmäisen rauhallisena. Hän ei edes katsonut äitiään päin.

– Aika paljon on tullut tätä mietittyä. Piti muuttaa pois kotipaikalta ja välillä on joutunut miettimään, että miksi näin ja mitä tästä nyt seuraa, poika kertoi voinnistaan.

Poika kuvaili suhdettaan isäänsä "aika vahvaksi ja läheiseksi".

– Paljonkin on tullut metsästystä ja urheilua seurattua yhdessä. Jos on jotakin riitaa ollut, niin aina on kaikesta selvitty puhumalla, poika kertoi. 

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.