Räjäyttivätkö botit meemiosakkeiden hintarallin? Valekäyttäjät kirjoittaneet 97 prosenttia kohutun Reddit-kanavan viesteistä

9:43
Katso myös: Mitä tavallisen sijoittajan kannattaa nyt tehdä Nokia-osakkeilleen kurssinousussa? Asiantuntija neuvoo

Lähes kaikki kanavan viesteistä vaikuttaa bottien kirjoittamilta. 

Redditin Wallstreetbets-kanavan ylläpidon mukaan tietokoneohjatut valekäyttäjät eli botit ovat antaneet kanavan ihmiskäyttäjille osakkeiden ostosuosituksia, kirjoittaa CBS.

Bottien antamat suositukset ovat saattaneet näytellä suurta roolia muun muassa GameStopin osakekurssin nousussa viime viikolla.

Botit ovat tietokoneen luomia valetilejä, jotka julkaisevat automaattisesti viestejä somepalveluissa. Niitä esiintyy kaikissa palveluissa, Reddit mukaan lukien.

Esimerkiksi Twitterissä botit tyypillisesti jakavat samaa viestiä lukuisten tilien kautta vahvistaakseen sanomaansa.

Viestejä estetty

Wallstreetbetsin ylläpito on havainnut kanavalla hiljattain suuria määriä botteja ja sivun automaattinen moderointi on estänyt lukuisia niiden julkaisemia viestejä. Viestien sisällön kerrotaan olleen keskenään hyvin samalaista, mutta ylläpito ei paljasta viestien tarkkaa sisältöä.

Wall Streetilla toimivan tutkimusyhtiö Epsilon Theoryn perustaja Ben Hunt sanoi lauantaina yhtiön analysoineen 30 000 kanavalla edellisen 24 tunnin aikana julkaistua viestiä. Näistä peräti 97 prosenttia vaikutti bottien kirjoittamilta.

Kaikkea ei toki voi laittaa bottien piikkiin. Eräs Reddit-käyttäjä osti perjantaina kokonaisen mainostaulun New Yorkin Times Squarelta kehottaakseen ihmisiä sijoittamaan GameStopiin. Tempaus sai lisäpotkua taulusta kuvatuista TikTok- ja Twitter-videoista.

Wallstreetbets-kanavan jäsenmäärä on kasvanut voimakkaasti viime aikoina. Sillä on nyt kahdeksan miljoonaa jäsentä, mikä on kaksi miljoonaa enemmän kuin kaksi viikkoa sitten.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja