Mainos

Rajamäki: Poliisilaitoksia isommiksi

Sisäministeri Kari Rajamäki katsoo, että paikallispoliisien toiminta tehostuisi poliisilaitoksia suurentamalla. Ajatukseen yhtyy myös poliisiylijohtaja Reijo Naulapää.

Kari Rajamäki

Sisäministeri Kari Rajamäki haluaa muutoksia poliisin toimintaan. Rajamäen mielestä poliisilaitosten kokoa pitäisi suurentaa, jotta paikallispoliisien työskentely tehostuu. Lisäksi paikallispoliisin yhteistyötä keskusrikospoliisin ja liikkuvan poliisin kanssa tulee lisätä, Rajamäki kirjoittaa Helsingin Sanomissa.

Sisäministeri painottaa myös, että paikallispoliisitoimintaan tulee määrätä riittävästi rahaa kautta maan, jotta sen toimintaedellytykset säilyvät harvemminkin asutuilla alueilla.

"Lisää laillisuusvalvontaa"

Kirjoituksessaan Rajamäki vaatii lisäksi poliisijohtoa lisäämään laillisuusvalvontaa. Ongelmia on hänen mielestään ilmennyt muun muassa putkakuolemien tutkinnassa, salaisten pakkokeinojen valvonnassa sekä poliisirikosten selvittämisessä.

Koska kyse on ennen kaikkea poliisin johtamiskulttuurista ja toimintatavoista, kaikkien poliisin esimiestasojen on Rajamäen mukaan lisättävä laillisuusvalvontaa.

Poliisiylijohtaja tukee Rajamäkeä

Poliisiylijohtaja Reijo Naulapää yhtyy sisäministerin ajatuksiin poliisilaitosten koon suurentamisesta ja poliisin laillisuusvalvonnan lisäämisestä.

Voimassa oleva kihlakuntajärjestelmä vaatii tällä haavaa sitä, että jokaisessa kihlakunnassa on oltava oma poliisilaitos.

- Joukossa on tällöin pieniäkin poliisilaitoksia. Esimerkiksi Ilomantsin poliisilaitoksella työskentelee yhdeksän poliisimiestä, Naulapää sanoo.

Kihlakuntauudistus astui voimaan joulukuussa 1996, ja tuolloin vanhat nimismiespiirit jäivät historiaan. Valtion paikallishallinnon perusyksiköiksi tuli 90 kihlakuntaa.

Sisäministeriön poliisityöryhmä sai tänä syksynä valmiiksi selvityksensä siitä, miten kihlakuntauudistus on toiminut poliisin kannalta. Kuten sisäministeri Rajamäki toteaalehtikirjoituksessaan, myös poliisiylijohtaja Naulapää muistuttaa, että voimassa oleva laki rajoittaa tällä haavaa paikallispoliisin yksiköiden yhteistyötä.

- Totta kai poliisin työn kannalta olisi hyvä, jos suurempia joukkoja voitaisiin siirrellä rajojen yli, Naulapää huomauttaa.

Hän myös muistuttaa, että muissa Pohjoismaissa suomalaista kihlakuntajakoa vastaava järjestelmä on erilainen.

- Esimerkiksi Ruotsissa alueita on vain 27, Naulapää sanoo.

SALPA valmistui marraskuussa

Poliisiylijohtaja Reijo Naulapään mielestä on selvää, että poliisin laillisuusvalvontaa ei pystytä tekemään vain ministeriötasolla.

- Kyllä valvontaa on tehtävä kokonaisvaltaisesti kaikilla tasoilla, hän toteaa.

Poliisin esimieskoulutuksessa onkin Naulapään mukaan kiinnitetty viime aikoina erityistä huomiota juuri poliisin laillisuusvalvontaan. Esimerkiksi epätavanomaisten pakkokeinojen, kuten telekuuntelun, valvontaa varten valmistui viime kuussa ns. SALPA-järjestelmä. Siinä jokainen Suomessa tehty pakkokeinopäätös kirjautuu atk-järjestelmään, jolloin sen laillisuutta voidaan valvoa koko ajan ja eri tasoilla.

(MTV3-STT)

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.