"Räjähtikö jossakin?" Ikkunat tärisivät, lapset hätkähtivät päiväkodin pihalla ja koirakin alkoi haukkua – Hurja pamaus pelästytti Uudellamaalla

Eteläisessä Suomessa asuvat ovat aamulla hieman ennen yhdeksää saattaneet havahtua eriskummalliseen ääneen.

MTV Uutiset kävi viime viikolla tutustumassa Suomen hävittäjäehdokkaisiin.

8:56

Erittäin kovaksi pamahdukseksi kuvailtu ääni on herättänyt suurta hämmästystä ainakin Uudellamaalla Vihdin, Nurmijärven, Karkkilan ja Espoon seudulla.

MTV Uutisten toimitukseen on tullut tapauksesta lukuisia yhteydenottoja. Lisäksi jysähdyksestä on raportoitu monissa Facebook-ryhmissä. Moni kertoo, että äänenvoimakkuus on helisytellyt talojen ikkunalaseja ja tuonut mieleen peräti räjähdyksen.

Sosiaalisessa mediassa äänen syyksi on veikkailtu yli lentänyttä hävittäjäkonetta, poikkeuksellista ukonilmaa tai jonkinlaista työmaaräjäytystä.

– Koulun pihalla lapset kysyivät, että mikä tuo oli. Vastasin, että jossakin varmaankin räjäytellään kalliota, Nummelassa asuva nainen kertoo MTV Uutisille.

– Pum! Kesken kaatosateen jysähti, enkä ollut varma, räjähtikö jossakin roskalaatikko vai olisiko se todellakin voinut olla ukkonen, tammikuussa? pohtii nurmijärveläismies.

Eräs Facebook-kommentoijasta raportoi, että jysähdys tuntui talon rakenteissa saakka. Hän kuvailee talon tärähtäneen ja ikkunalasien humahtaneen sillä seurauksella, että koirakin alkoi haukkua.

Tunnistuskone työssään

MTV Uutiset tiedusteli äänen syytä Ilmavoimilta. Kello kymmenen jälkeen aamupäivällä Ilmavoivat tviittasi, että Suomenlahdella on aamupäivän aikana tehty "alueellisen koskemattomuuden valvontaan liittyvän lentotehtävä". 

– Lentotoiminnassa käytettiin myös yliääninopeuksia, minkä seurauksena Etelä-Suomen alueella on kuulunut voimakasta lentomelua, tviitissä kerrotaan.

Suomen alueellisen koskemattomuuden valvonta ja turvaaminen ovat ilmavoimien lakisääteisiä tehtäviä. Ilmavoimat kertoo verkkosivuillaan, että alueellisen koskemattomuuden valvonta ulottuu satoja kilometrejä Suomen valtakunnan rajojen ulkopuolelle.

Valvontaa suoritetaan eri puolille maata sijoitetuilla liikkuvilla ja kiinteillä ilmavalvontatutkilla ja muunlaisilla sensoreilla. Tunniskone nousee ilmaan, jos havaitusta kohteesta tarvitaan lisätietoja.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja