"Kyseessä oli todellinen tehtävä, ei harjoitus" – Uudellamaalla kuultu kova pamaus johtui tehtävästä Suomenlahdella, Ilmavoimat vaikenee kohteesta

Ilmavoimat on vaitonainen Suomenlahdella aamulla suoritetusta tehtävästä, jonka aiheuttama kova ääni herätti ihmetystä eri puolilla Uuttamaata.

MTV Uutiset Live kävi viime viikolla tutustumassa Suomen uusiin hävittäjäehdokkaisiin. Katso video!

8:56

Ilmavoimat kertoi aiemmin tänään, että se toteutti Suomenlahdella alueellisen koskemattomuuden valvontaan liittyvän lentotehtävän.

Lentotoiminnassa käytettiin myös yliääninopeuksia, minkä seurauksena Etelä-Suomen alueella on kuulunut voimakasta lentomelua.

– Kyseessä oli todellinen tehtävä, ei harjoitus, Ilmavoimien viestinnästä vahvistetaan MTV Uutisille.

Muuta Ilmavoimat ei kommentoi

Muutoin Ilmavoimat on vaitonainen tehtävän luonteesta.

Tunnistus suoritettiin F/A-18 Hornet-monitoimihävittäjällä, mutta Ilmavoimat ei halua kommentoida, mistä koneet olivat lähteet saati sitä, mitä koneet kävivät Suomenlahdella tunnistamassa.

Puolustusministeriöstä puolestaan kerrotaan MTV Uutisille, ettei sillä ainakaan tällä hetkellä ole käynnissä tutkintaa alueloukkauksesta.

Eilen Ilmavoimat harjoitteli Itämerellä

Eilen ilmavoimat osallistui Naton ilmaesikunnan koordinoimaan tunnistuslentoharjoitteluun Itämeren yllä.

Osana harjoittelua suomalaiset F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjät tunnistivat ja kuvasivat Belgian ilmavoimille kuuluvan Airbus A321 -koneen.

‒ Suomi vastaa itsenäisesti oman alueensa ja ilmatilansa valvonnasta ja turvaamisesta. Valmiutemme ylläpitää osaltaan vakautta ja vahvistaa turvallisuutta Itämeren alueella., Ilmavoimien operaatiopäällikkö, eversti Juha-Pekka Keränen kommentoi eilisessä tiedotteessa.

Tiedotteessa muistutetaan, että Suomen alueellisen koskemattomuuden valvonta ja turvaaminen (AKV/AKT) on ilmavoimien lakisääteinen tehtävä.

Jos Suomen ilmatilaa lähestyvää ilma-alusta ei tunnisteta siviili-ilmailun lennonjohdolta saatujen lentosuunnitelmatietojen tai muun informaation perusteella, AKV/AKT-toimintaa johtava Ilmaoperaatiokeskus (IOK) voi lähettää päivystävän F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjän tunnistamaan kohteen, tiedotteessa kommentoitiin.

Myös tänään suoritettu tehtävä toteutettiin F/A-18 Hornet-monitoimihävittäjällä.

Juttua korjattu kello 13.12: Jutun kuva vaihdettu ja oikaistu, että Ilmavoimat vahvisti, että tunnistuslento toteutettiin Hornet-monitoimihävittäjällä.

Lisää aiheesta

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja