Mainos

Räjähtääkö rattiraivo käsiin? Itseohjautuvat autot saattavat kuumentaa tunteita

Sosiaalisuus liikenteessä sekä suhtautuminen uuteen teknologiaan vaikuttavat tuoreen tutkimukseen mukaan ihmisten suhtautumiseen itseajaviin autoihin.

Mitä tapahtuu, kun itseajavat autot ja kuljettajien ohjaamat autot ajavat rinnakkain liikenteessä? London School of Economics ja rengasvalmistaja Goodyear tekivät yhdessä tutkimuksen ihmisten suhtautumisesta itseajaviin autoihin saadakseen tähän selvyyttä.

Tutkimuksen mukaan siirtymävaiheessa itseajavien autojen toimintaa liikenteessä hyväksikäyttävät eniten he, joille muut tienkäyttäjät ovat välttämätön paha ja pelkkä este matkan varrella. He ajattelevat, että itseajavat autot kyllä väistävät, joten kaahata voi miten lujaa tahansa.

Itseajavien autojen passiivisuus ja ymmärtämättömyys liikennekäyttäytymisestä luo mahdollisesti puitteet niiden "kiusaamiselle" tieraivoon taipuvaisten kuljettajien toimesta.

Toisaalta epäsosiaaliset kuljettajat saattavat myös kokea, että itseajavien autojen kanssa toimiminen on helpompaa kuin toisten kuljettajien kanssa.

Tutkimuksen mukaan itseajava auto eivät ole ainoastaan uudenlaista teknologiaa, vaan se on teknologiaa joka ulottuu erittäin sosiaaliseen tilaan eli liikenteeseen.

Siksi tutkijat eivät olleet yllättyneitä vastaajien voimakkaista tunteista siihen, miten itseajavien autojen tulisi heidän mielestä käyttäytyä liikenteessä.

Valtaosa tutkimukseen vastanneista oli kuitenkin huolissaan itseajavista autoista tulevaisuuden näkymänä, siitäkin huolimatta että noin neljäsosa vastanneista oli erittäin avoimia niille.

Tutkimuksen mukaan itseajavien autojen määrän kasvaessa turvallisuus leviää tienkäyttäjien välillä aaltomaisesti, sillä tienkäyttäjät itse luovat liikenteen olosuhteet.

Lähde: Kauppalehti

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.