Raitiovaunuja valmistavan Transtechin tilauskanta kipuaa miljardiluokkaan – yhtiöllä jatkuva pula osaajista

2:09

Juna- ja raitiovaunuja valmistavan Transtechin tilauskanta on optiot huomioiden paisunut jo yli miljardiin euroon.

Otanmäessä syntyy nyt parikymmentä raitiovaunua vuodessa ja saman verran junanvaunuja. Tilauskirja on niin paksu, että raitiovaunujen määrä pitäisi jopa kolminkertaistaa lähivuosina.

Transtechin nykyinen omistaja on tsekkiläinen Skoda Transportation.

Pääkaupungin raitiovaunuja myös Saksaan

Transtechin Arctic-raitiovaunut ovat tuttuja pääkaupungin liikenteestä ja nyt niitä on myyty Saksaan vähintään 80 kappaletta.

– Tilauksen suuruus on noin 250 miljoonaa ja option suuruus on vajaa 100 miljoonaa. Tämä on Skoda Transportationille suurin yksittäinen kauppa, erittäin merkittävä koko groupille, toimitusjohtaja Lasse Orre kommentoi MTV Uutisille.

Transtech arvioi, että puolet tilauksesta jää Otanmäkeen ja puolet menee Tsekin tehtaalle. Skoda on omistajana auttanut viennissä, mutta suomalainen osaaminen on ratkaisevaa.

Toimitukset Saksan Mannheimiin alkavat vuonna 2021. Siihen asti tehtaalla on muuta tekemistä. Yhtiö tekee raitiovaunuja pääkaupunkiseudulle ja Tampereelle sekä junanvaunuja VR:lle 300 miljoonalla. Lisäksi optioita on 800 miljoonaa euroa.

Jatkuva pula osaajista

Transtechin yli 30 -vuotinen yrityshistoria onkin ollut todellista vuoristorataa.

– Jos ajattelee tilannetta 10 vuotta sitten, meidän tilauskanta oli neljä miljoonaa ja silloin meillä oli 15 ihmistä töissä. Nyt meillä on 650 ihmistä töissä.

Panostus raideliikenteeseen ja ilmastosyyt ovat hyviä uutisia Transtechille, joka saa pian Skoda -etuliitteen myös nimeensä.

Vaunun teko on pitkäjänteistä työtä. Tilauksesta menee lähes pari vuotta ensimmäisen valmistumiseen. Viime vuonna yhtiö palkkasi yli 250 uutta työntekijää. Metallialan osaajista on jatkuva haku päällä.

– Selkeästi enemmän pitäisi pystyä ottamaan työntekijöitä myös ulkomailta.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja