Läheiset Porvoon perhesurman taustoista: "Onnellinen lapsiperhe, paljon rakkautta" – avovaimo huolestui miehensä käytöksestä edellisenä iltana

Poliisin esitutkintamateriaalin perusteella Porvoon marraskuinen perhesurma tuli perheen lähipiirille yllätyksenä. Läheisten kertoman perusteella mies vaikutti kuitenkin kärsivän vakavista mielenterveysongelmista tapahtumien aikaan.

Poliisin mukaan vuonna 1993 syntynyt mies surmasi avovaimonsa ja 2-vuotiaan lapsen perheen yhteisessä kodissa Porvoossa 18. marraskuuta viime vuonna.

Perhesurma tapahtui aamulla. Mies kuoli itse pian tämän jälkeen törmättyään autolla pysäköitynä olleeseen kuorma-autoon Helsingissä.

Tapahtumat valkenivat viranomaisille, kun perheelle oltiin viemässä suruviestiä auto-onnettomuudessa kuolleesta miehestä. Poliisipartio löysi perheen asunnosta naisen ja lapsen surmattuna.

Jutun esitutkintamateriaali on tullut nyt julkiseksi, sillä poliisi on päättänyt tapauksen esitutkinnan. Asia ei etene syyttäjälle tai oikeuteen, sillä kahdesta murhasta epäilty mies on kuollut.

Poliisin esitutkintamateriaalista selviää, että perhesurmasta epäilty mies vaikutti kärsivän tapahtumien aikaan mielenterveyden ongelmista.

Miehen mielentilaa koskevat yksityiskohdat on esitutkintamateriaalista salattu, mutta asia käy silti selvästi ilmi pariskunnan lähipiirin kuulusteluista. Niissä kuvataan, miten miehen käytös ja puheet olivat vaikuttaneet erikoisilta vain joitain päiviä ennen perhesurmaa.

Näki piilotetun symbolin ja käyttäytyi sekavasti

Yksi miehen tuttavista kertoi poliisikuulusteluissa, että noin viikko ennen henkirikoksia mies oli alkanut yllättäen puhua Porvoonjoessa asuvista krokotiileista ja ottanut keskustelussa jollain tavalla esiin kristallipääkallot.

Mies oli tuttavan mukaan myös nähnyt erään ravintolan logossa jonkinlaisen piilotetun symbolin ja väittänyt puhelimensa lähettelevän viestejä itsekseen.

Ystävän mukaan mies puhui myös muista asioista, joita hän ei kuulijana tajunnut lainkaan. Miehen puheissa ei ollut järkeä.

Ystävän mukaan mies oli myös muuten käyttäytynyt erikoisesti. Hän oli esimerkiksi tuputtanut vaihtoehtolääketiedehoitoa, vaikka hänellä ei ollut osaamista sellaisen tekemiseen.

Erään toisen ystävän mukaan mies oli syvällä vaihtoehtolääketieteen maailmassa. Ystävän mukaan mies oli myös hurahtanut erilaisiin salaliittoteorioihin ja piti länsimaalaista mediaa propagandan välineenä.

Katosi avovaimolta

Miehen pahoinvointi oli kärjistynyt perhesurmaa edeltävänä iltana siten, että mies oli lähtenyt perheen yhteisestä kodista riidan päätteeksi kertomatta, minne on menossa.

Avopuoliso oli huolestunut miehen käytöksestä ja pelkäsi tämän olevan itsetuhoinen. Nainen hälytti ystävät apuun miehen etsintään.

Ystävä löysikin miehen Porvoossa sijaitsevalta kalliolta.

Mies istui sähkökaapin päällä ja vaikutti "katatoniselta". Mies ei puhunut mitään, vaan päästeli jonkinlaisia eläimellisiä ääniä, kuten "huff huff".

Jossain vaiheessa mies oli pyytänyt tupakkaa, mutta muuten hän ei ollut puhunut mitään.

Mies toimitettiin lopulta kotiin, missä hän oli mennyt matolle vatsalleen makaamaan.

Taustalla riita

Eräs poliisin kuulema henkilö kertoi naisen kertoneen illalla, että koko tilanne oli alkanut riidasta. Nainen olisi halunnut mennä kuntosalille, mutta mies ei pitänyt ajatuksesta.

Tiedossa ei ole, mitä seuraavan yön ja aamun aikana tarkalleen tapahtui ennen henkirikoksia. Poliisi selvitti esitutkinnassa, että vielä illan aikana nainen etsi hakukoneesta tietoa psykiatrisesta päivystyksestä.

Poliisin esitutkinnan perusteella naisen puhelimesta oli myös aamulla lähetetty yksi tekstiviesti työpaikalle ennen aamuseitsemää. Viestin sisältö on salattu esitutkintamateriaalista, mutta poliisin mukaan puhelin ei ollut verinen, eikä verta löytynyt myöskään puhelimen ympäristöstä.

Noin tuntia tekstiviestin lähettämisen jälkeen hätäkeskus sai ilmoituksen pysäköidyn kuorma-auton perään ajaneesta henkilöautosta Helsingissä.

"Vanhemmat rakastivat toisiaan"

Vaikka murhista epäilty mies oli läheisten ja tuttavien kertomusten perusteella käyttäytynyt ennen tapahtumia erikoisesti, miestä ei kuitenkaan pidetty yleisesti vaarallisena.

Kuolleen naisen omaiset kertoivat poliisikuulusteluissa, että nainen ei ollut kertonut huolista mieheen liittyen. Pariskunta oli seurustellut vuodesta 2018 alkaen, eli noin kolmen vuoden ajan. Perheen lapsi oli 2-vuotias.

– Onnellinen lapsiperhe. Paljon rakkautta. Vanhemmat rakastivat toisiaan ja äiti rakasti poikaansa yli kaiken. Ja se tilanne oli ihan loppuun asti, eräs sanoi kuulusteluissa. Hänen mukaansa nainen ei pelännyt turvallisuutensa puolesta.

Toisen läheisen mukaan miestä oli pidetty hieman outona ”joogahippinä”. Hänet oltiin kuitenkin nähty lähinnä vain hieman ”hupsuna”, eikä vaarallisena.

Pariskunnalla ei läheisten kertoman perusteella vaikuttanut olevan ylitsepääsemättömiä ongelmia. Osa kuulustelluista kuitenkin tiesi kertoa, että pariskunnalla oli ollut ennen marraskuun tapahtumia hieman vaikeampaa.  

Esimerkiksi eräät ystävät olivat kuulleet naiselta itseltään, että tämä oli pohtinut eroa miehestä. Nainen oli vaikuttanut siltä, että oli syystä tai toisesta luovuttanut miehen suhteen.

Perheen elämää oli esitutkintamateriaalin perusteella rasittanut ainakin se, että nainen joutui huolehtimaan pääasiassa perheen pienestä lapsesta, mutta myös perheen elatuksesta. Mies oli työtön satunnaisia pieniä työkeikkoja lukuun ottamatta. Mies oli aiemmin opiskellut, mutta opinnot olivat jääneet kesken.  

3:36
Katso myös: Näin perheväkivaltaan voi yrittää puuttua – asiantuntija kannustaa uhreja pyytämään apua.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja