Mainos

Raimo Sailas sivaltaa: Kataisen ja Stubbin hallitus murskaavan surkea

Kataisen ja Stubbin hallitus oli kaikkien aikojen surkein, sivaltaa pitkäaikainen vaikuttaja, valtiovarainministeriön entinen valtiosihteeri Raimo Sailas. Hallituksen päätöksiä seuratessaan Sailas ei tiennyt, nauraako vai itkeäkö, paitsi ettei yhtään naurattanut.

"Teiden päällystämiseen ensi kesänä olisi pitänyt löytää lisää rahaa. Kun öljy on halpaa, ovat päällysteetkin yleensä halpoja. Töiden lykkääminen on hölmöläisen hommaa."

Ministerin arvonimen saanut Sailas listaa Helsingin Sanomien kolumnissaan joukon Kataisen ja Stubbin hallituksen epäonnistumisia. 

Esimerkiksi sote-uudistuksesta ei tullut mitään, vaikka oppositiopuoluetta edustavan valiokunnan puheenjohtajan johdolla yritettiin Sailaksen mukaan epätoivoisesti löytää malli, joka jotenkuten kelpaisi kaikille. Sailas ihmettelee muun muassa tätä sote-uudistuksen valmistelun siirtymistä hallitukselta eduskunnalle.

- Sote-uudistustouhun oudoimpia virheitä oli, että rahoituskysymykset pantiin eri valmisteluun omalla aikataulullaan. Silti juuri monikanavainen rahoitusjärjestelmä on lukuisissa selvityksissä todettu terveydenhuoltojärjestelmämme suurimmaksi puutteeksi, joka aiheuttaa osaoptimointia, kustannustehottomuutta ja eriarvoisuutta, Sailas päivittelee.

Kauden viimeiset istunnot jäävät Sailaksen mukaan historiaan farssina, joka ei tosin naurattanut. Sailas tarkoittaa sitä, kun hallituspuolueiden kansanedustajat – ministereitä myöten – kaatoivat hallituksen esityksiä eduskunnassa.

- Hallituksella olisi ollut omien esitystensä nurinpanon sijasta hyödyllistäkin puuhaa. Esimerkiksi teiden päällystämiseen ensi kesänä olisi pitänyt löytää lisää rahaa. Kun öljy on halpaa, ovat päällysteetkin yleensä halpoja. Töiden lykkääminen on hölmöläisen hommaa, kun työt on kuitenkin tehtävä, Sailas muistuttaa.

Sailas oli pitänyt Martti Miettusen hätätilahallitusta (1975–1976) tähän asti surkeimpana hallituksena, mutta eduskunnan istuntokauden viimeiset päivät nostivat Kataisen/Stubbin hallitukset hänen listansa kärkeen.

- Miettusen hallitus tosin vain pahensi hätätilaa, mutta ymmärsi sentään lähteä reilusti alle vuoden ikäisenä, Sailas sanoo.


Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.