Raimo Helminen: "Eiköhän meikäläiselle jotain hommaa ensi kaudeksikin löydy"

Raimo Helminen: Meidän pojat eivät hävinneet, emme vain voittaneet tänään 1:57
Katso, miten Raimo Helminen pidätteli kyyneleitään C Moren haastattelussa.

Rauman Lukko juhlii seurahistoriansa toista jääkiekon Suomen mestaruutta. Mestaruus ratkesi tiistaina Turussa, kun Lukko voitti neljännessä loppuottelussa Turun Palloseuran 6–2. Runkosarjaa koko kauden hallinnut raumalaisryhmä vei loppuottelusarjan voitoin 3–1.

Ottelun jälkeen Lukon kapteeni Heikki Liedeksellä oli iloinen kunniatehtävä jakaa mestaruusmitalit pelaajien kaulaan. Lukon valmennuksen jättävä päävalmentaja Pekka Virta sai mestaruuden myötä joukkueelta parhaan mahdollisen palkinnon erikoisen sarjakauden jälkeen.

Koronaviruksesta toipuva Virta oli ratkaisuottelussa vaihtoaitiossa istumapaikalla, mutta puhemiehen roolissa toimi edelleen kakkosvalmentaja Erik Hämäläinen.

– Saimme hyvän ja energisen alun, mutta toisessa erässä olimme hetken aikaa pinteessä. Onnekkaat osumat toisen erän lopulla käänsivät ottelun meille, Hämäläinen kertoi.

– Koko kausi oli ehjä kokonaisuus. Mestaruus oli kirkkaana tavoitteena, ja joukkue teki tinkimättömästi työtä mestaruuden eteen.

Lukon ensimmäinen mestaruus tuli vuonna 1963, joten mestaruusjuhlia saatiin kaupungissa odottaa 58 vuotta. Raumalaisten loistavaa jääkiekkokautta täydensi Lukon nuorten U20-sarjan joukkue, joka huhtikuussa juhli ikäluokkansa Suomen mestaruutta.

Raimo Helmisen hieno kausi päätökseen

Turun Palloseura lähti finaalisarjaan haastajan asemassa. Kauden alussa ei turkulaisille kärkisijoituksia ennustettu, mutta Raimo Helmisen valmennus siivitti nuoren joukkueen ajoittain erinomaisiin suorituksiin. Varsinkin ykkösketjun seuran omat kasvatit Mikael Pyyhtiä, Juuso Pärssinen ja Lauri Pajuniemi pelasivat mainion kauden.

Turun Palloseura selviytyi edellisen kerran loppuotteluihin yksitoista vuotta sitten, ja silloin finaalisarja päättyi turkulaisten mestaruusjuhliin Kai Suikkasen valmennuksessa.

TPS:n päävalmentaja Helminen oli finaalitappiosta huolimatta erittäin ylpeä joukkueestaan.

– Pojat taistelivat täysillä loppuun asti. Meillä oli finaalisarjassa joka pelissä hyvät hetkemme, mutta olimme kyllä fyysisesti ja taidollisesti Lukkoa perässä, Helminen totesi.

Helmisellä oli TPS:n kanssa yhden vuoden sopimus, ja miehen jatkosuunnitelmat ovat vielä avoinna.

– Nyt täytyy ryhtyä työnhakuun. Eiköhän sitä meikäläiselle jotain hommaa ensi kaudeksikin löydy, hän virnuili.

Eetu Koivistoinen pudotuspelien pistekuningas

Lukko lähti neljänteen loppuotteluun vahvalla otteella. TPS ei pysynyt avauserässä lainkaan raumalaisten vauhdissa ja pääsi vain kuusi kertaa laukaisupaikkaan. Erän puolivälissä Lukon painostus toi tulosta, kun Toni Koivisto onnistui maalin edestä tuikkaamaan kiekon TPS-vahti Karri Rämön selän taakse. Julius Mattila lisäsi vierasjoukkueen johtoa erän lopulla, kun mies sijoitti Kristian Pospisilin loistosyötön maalin nurkalta sisään.

Toiseen erään TPS tuli sisuuntuneena ja tasoitti ottelun Josh Kestnerin ja Aleksi Anttalaisen maaleilla. Turkulaisten ilo oli kuitenkin lyhytaikaista, sillä Pavol Skalicky ja Eetu Koivistoinen kuittasivat peräkkäisissä vaihdoissa Lukon kahden maalin johtoon.

Päätöserässä Lukko ratkaisi mestaruuden Liedeksen ja Koivistoisen osumilla tyhjään maaliin. Koivistoinen sinetöi maaleillaan pudotuspelien pistepörssin kärkipaikan kuudella maalilla ja yhdeksällä syötöllä.