Mainos

"Auto oli kuin kivi": Merikarvian yli 70-senttiset ennätyskinokset levisivät uutiskuviin maailmalla – vertaa Laurin pihamaan nykynäkymää hirmuhankiin

OSTETTU LEHTIKUVALTA arkisto lumi Merikarvia
Copyright: Lehtikuva. Photographer: Petri Hakosalo.
Merikarvia uusi kuva

Satakunnassa Merikarvialla hämmästyttiin pari vuotta sitten toden teolla, kun yhden vuorokauden aikana maahan tömpsähti 73 senttiä lunta.

– Se tuli neljän tunnin sisällä ihan yllättäen, kun olin yläkerrassa lueskelemassa dekkaria. Auto oli kuin kivi, joka oli peittynyt valkoiseen lumeen, muistelee Merikarvian Ylikylällä asuva Lauri Hakosalo.

Kursoria pääkuvan kohdalla liikuttamalla voit katsoa, miltä Merikarvialla näytti kaksi vuotta sitten Hakosalon pihalla. Jos vaihtokuva ei toimi, näet samat kuvat alempana.

– Meidän pihalla lunta oli varmasti paikoin lähemmäs metrin!

Hakosalo kertoo huolestuneensa lumen määrästä, sillä ahkerasta lumenluonnista huolimatta lunta vain riitti joka paikassa. Lumitöitä saikin tehdä useamman tunnin ajan ja jatkaa vielä seuraavina päivinä.

– Vaimoni oli käymässä kaupassa puolen kilometrin päässä, mutta se matka kesti jopa toista tuntia, kun lunta tuli niin mahdottoman paljon.

Merikarvia kiinnosti ulkomailla asti

Lumentulo yllätti Hakosalon mukaan koko kylän asukkaat. Ihmetystä riitti ulkomailla asti, sillä Hakosalo muistelee, että Merikarvian hankia esiteltiin aina Unkarissa saakka.

Hänen veljenpoikansa ottamaa valokuvaa näytettiin ainakin 15:ssa eri mediassa.

– Kunnalle se oli tietysti hieno mainos, jos ajatellaan sitä, että Merikarvia oli muutaman päivän ajan tapetilla. Jos olisimme maksaneet medialle kaiken sen mediatilan, niin ei kunnalla olisi ollut siihen varaa.

Koko kylä puhalsi yhteen hiileen

Ja ihastelun aiheena ei ollut pelkästään valtava lumimäärä, vaan myös kylän yhtesöllisyys.

– Kaikki lumenpoistovälineet ja traktorit olivat käytössä eikä kukaan kysynyt, mitä se maksaa, vaan se tehtiin talkoilla. Muutamassa tunnissa koko kylän tiet oli aurattu.

– Kaikki kokivat sen niin, että tämähän on hienoa. Se oli monella tavalla yllättävä tapahtuma.

Hakosalon mukaan yhteisöllisyys on kestänyt noista ajoista aina tähän päivään saakka.

– Totta kai, sehän on selvää!

"Lunta on saanut luoda mielikseen"

Tänä talvena Lauri Hakosalo ja muut merikarvialaiset ovat saaneet nauttia Hakosalon sanojen mukaan sopivasta talvikelistä.

– Tänä talvena on lunta saanut luoda ihan mielikseen, että ei ole tarvinnut sydänpakahdukseen asti luoda. Voidaan hiihtää ja laskea mäkeä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.