Rahtialukselta dumpattiin tuhat tonnia rakasta öljyä mereen Salomonsaarilla – aluksella erikoinen historia

Panaman lipun alla liikkuvasta rahtialuksesta on tarkoituksella dumpattu noin 1 000 tonnia raskasta öljyä Salomonsaarien maakunnan Temotun rannikolle, alueen viranomaiset kertovat.

Öljyä on levinnyt kilometrin alueelle ja se on myös saastuttanut rantaa.

MV Quebec -niminen alus oli kuljettamassa kiinalaisen yhtiön lähetystä Temotun maakuntaan tammikuun loppupuolella.

Temotun pääministeri Clay Forau uskoo, että toiminta on järjestelmällistä.

– On selvää, että nämä laivat rikkovat lakejamme meren saastuttamisesta jatkuvasti. Tällä kertaa he vain jäivät kiinni, Forau kertoi The Guardianille.

Merenkulkuviranomainen on samoilla linjoilla.

– Meille on selvää, että tämä tarkoituksellista saastuttamista. Tämä ei ole tapahtunut vahingossa, johtava viranomainen Thierry Nervale kertoi.  

Laivan nimin vaihtunut useita kertoja

MV Quebec rahtialukselta löytyy erikoinen historia. Sen nimi on esimerkiksi muutettu useita kertoja 30 vuoden elinaikanaan.

Lisäksi Panaman lipun alla kulkeva alus on todellisuudessa julkisesti saatavilla olevien toimitustietojen mukaan Hong Kongissa toimivan Greatsources Shipping -yrityksen käyttämä.

Tuhosta toiseksi vakavin taso

Tapausta on verrattu helmikuussa 2019 sattuneeseen Salomonsaariin kuuluvan Rennelsaaren ympäristötuhoon, jossa MV Solomon Trader -alus laski öljyä ekologisesti haavoittuvalle riutalle. Osa tuhoalueesta kuului Unescon maailmanperintökohteeseen.

– Meillä on kolmen tasoista saastuttamista: Rennelin öljykatastrofi on kolmostaso ja MV Quebec on nyt varmistettu toiseksi tasoksi. Luokituksen avulla voimme hallita asioita sisäisesti emmekä tarvitse ohjeistusta alueilta tai kansainväliseltä yhteisöltä, Nervale valotti.

Lähde: The Guardian

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja