Mainos

Rahoitustarkastus poisti kiistellyn nimilistansa

Pankkeja valvova Rahoitustarkastus on poistanut toistaiseksi Internet-sivuiltaan kiistellyn nimilistan.

World Trade Centerin torni palaa

Rahoitustarkastus on poistanut alkuiltapäivästä internet-sivuiltaan listan henkilöistä, joiden epäillään kytkeytyvän kolmen viikon takaisiin terrori-iskuihin Yhdysvalloissa. Rata poisti listan internetistä saatuaan tietosuojavaltuutetun toimistolta selvityspyynnön listan julkaisemisesta.

Tietosuojavaltuutetun toimisto selvittää, syyllistyikö Rahoitustarkastus henkilötietolain rikkomiseen julkistaessaan tiistaina satoja nimiä, osoitteita ja puhelinnumeroita sisältävän listan. Lista julkaistiin, jotta suomalaiset rahoituslaitokset voisivat tarkistaa, onko epäillyillä henkilöillä tilejä tai muunlaisia asiakassuhteita Suomessa. Ratan pääjuristi Markku Lounatvuori perustelee listan poisvetämistä asian saamalla suurella huomiolla.

-Koska tämä asia on herättänyt paljon keskustelua julkisuudessa, on listaan viittaava linkki toistaiseksi poistettu internet-sivuiltamme, Lounatvuori toteaa.

Lounatvuoren mukaan epäiltyjen lista saatetaan laittaa uudelleen saataville riippuen Ratan asiaan liittyvistä selvityksistä. Lounatvuoren mukaan lista laitettiin internetiin nopeuden vuoksi. Hän myöntää, että asian herättämän hälyn huomioiden olisi ollut huomattavasti helpompaa lähettää lista suoraan rahoituslaitoksille.

Lounatvuoren mukaan sille toimitetun listan yhteydessä ei annettu määräyksiä listan salassapitämisestä tai julkistamisesta, vaan päätös jäi tehtäväksi "kansallisten säännösten mukaan". Lounatvuoren tietämän mukaan listaa ei ole muissa maissa julkistettu.

Tiedot julki vain lain perusteella

Selvityspyynnössään tietosuojavaltuutetun toimisto kysyy, millä perusteella Rahoitustarkastus julkaisi epäiltyjen listan. Henkilötietolain mukaan viranomaiset saavat julkaista henkilötietoja vain, jos julkaisemiseen on jonkin lain antamat perusteet. Tietosuojavaltuutetun toimisto epäilee, ettei epäiltyjen listan julkaisemiselle löydy laillista perustetta.

-Emme ole toistaiseksi löytäneet sellaista perustetta, joka oikeuttaisi toimimaan tällä tavalla, tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio sanoo.

Rahoitustarkastuksen on määrä vastata selityspyyntöön lokakuun 10. päivään mennessä. Tarvittaessa tietosuojavaltuutettu tekee asiasta tutkintapyynnön poliisille.

Tietoja ei saa antaa sivullisille

Aarnio kertoo lähes "pudonneensa tuoliltaan" luettuaan aamun Helsingin Sanomista Rahoitustarkastuksen perustelut epäiltyjen listan julkaisemiselle. Ratan mukaan listan jakelu on niin laaja, että se "vuotaa kuitenkin". Aarnion mukaan pankkeja valvovalla Ratalla on oikeus henkilötietojen automaattiseen käsittelyyn, mutta sillä on myös velvollisuus huolehtia, ettei sen käsittelemiä tietoja päädy sivullisten käsiin.

-Joudumme arvioimaan, onko tässä tapauksessa luovutettu henkilötietoja kenelle tahansa listan alkuperäisen käyttötarkoituksen vastaisesti, Aarnio toteaa.

Viranomaiset saavat Aarnion mukaan käyttää henkilötietoja vain siihen tarkoitukseen, jota varten ne on hankittu.

-Tässä tapauksessa tiedot ovat Ratassa vain mahdollisten tilien löytämistä varten, ei internetissä julkaisemista varten, Aarnio toteaa.

Aarnion mukaan Rahoitustarkastusta ei voi verrata tiedotusvälineisiin, jotka päivittäin julkaisevat tietoja rikoksista epäillyistä ihmisistä. Tiedotusvälineet toimivat painovapauslainsäädännön puitteissa, viranomaiset henkilötietolain puitteissa. Ratan internet-sivuja ei Aarnion mukaan voi myöskään rinnastaa poliisin etsintäkuulutuksiin.

Aarnion mukaan Ratan asenne tietosuojakysymyksiin tuntuu "erinomaisen järkyttävältä". Hänen mielestään Suomessa on syytä keskustella laajemminkin viranomaisten suhteesta tietosuojaan.

Yksityiskohtaisia tietoja

Rahoitustarkastuksen julkaisemalta listalta löytyy noin 370 nimeä. Useista henkilöistä kerrotaan myös heidän syntymäaikansa ja -paikkansa, osoitteensa ja puhelinnumeronsa sekä sähköpostitiedot. Helsingin Sanomien mukaan vain muutamat listan puhelinnumeroista yhdistyvät listan mainitsemille henkilöille. Suurin osa numeroista ei toimi tai yhdistyy aivan muualle.

Rata kertoo listaa koskevassa tiedotteessaan, että lista perustuu Euroopan keskuspankkijärjestelmän alaisen pankkivalvontakomitean sekä Baselin pankkivalvontakomitean koordinoimaan listaan henkilöistä, yhteisöistä ja järjestöistä, joilla epäillään olevan yhteyksiä Yhdysvaltojen terrori-iskuihin.

Ratan mukaan lista on koostettu Yhdysvaltojen liittovaltojen poliisin FBI:n sekä eräiden Euroopan maiden viranomaisten antamista tiedoista epäilyttävistä tahoista. Rata kertoo tiedotteessaan, että EU:n valvontaviranomaiset ovat päättäneet lähettää listan valvonnassaan oleville yhteisöille ja pyytäneet samalla niitä selvittämään, löytyykö listalla olevia nimiä niiden tiedostoista. Rata kehottaa lähettämään tiedot mahdollisesta asiakkuudesta itselleen viimeistään lokakuun 12. päivä.

(MTV3-STT)

(04.20.2001)

Mainos

Lisää aiheesta

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.