Mainos

Rahanpesusta syytetty asianajaja: "En työnnä itse päätäni hirttosilmukkaan"

Törkeästä rahanpesusta syytetty asianajaja Juhani Ripatti kiisti jyrkästi syyllistyneensä laittomaan toimintaan. Hänen mukaansa hän ei ole välittänyt mitään asiattomia tietoja vangitulta mieheltä eteenpäin.

- En työnnä itse päätäni hirttosilmukkaan, Ripatti sanoi. - Aika hurjalta tuntuu, että olisin niin typerä, että välittäisin tietoja.

Syyttäjä Tove Myhrberg vaatii asianajaja Ripatille ehdollista vankeutta kahdesta törkeästä rahanpesusta. Syytteiden mukaan Ripatti olisi kahdessa tapauksessa vuonna 2011 välittänyt tietoa vangitulta mieheltä tämän puolisolle. Syyttäjän mukaan virolaisnainen haki tietojen perusteella rahaa eri piiloista poliisilta turvaan yhteensä 50000-60000 euroa.

Syyttäjän mukaan asianajaja oli rahapulassa ja pyytänyt tietojen välittämisestä palkkiota.

Rahanpesujutun käsittely jatkui keskiviikkona Helsingin käräjäoikeudessa. Kyse on ns. Pihlajamäen huumejutun sivuhaarasta.

Tavanomainen yhteydenotto

Ripatti kertoi saaneensa helmikuussa 2011 yhteydenoton poliisilta. Viesti oli tavanomainen: poliisi pyysi Ripattia hoitamaan pidätetyn asiaa. Ripatin mukaan mies oli etäinen tuttu.

- Ennen pakkokeinoistuntoa puhutaan tilanteesta ja miten siihen vangitsemiseen valmistaudutaan, Ripatti sanoi. - Ei siinä puhuta mitään liiketoiminnasta tai muusta.

Ripatti muisteli, että vangitun virolaisvaimo oli ottanut tämän jälkeen yhteyttä. - Se oli normaalia keskustelua tilanteesta. Miten asioita hoidetaan? Pitääkö koira tappaa?

Syyttäjän mukaan Ripatti oli tapaamisessa välittänyt mieheltä naiselle tiedon kassakaapissa olevista rahavaroista. Tämän Ripatti kiisti jyrkästi.

Ripatin mukaan hän ei ollut aiemmin tavannut virolaisnaista.

- Minulla ei ole mitään mielikuvaa sellaisesta, että jostain kassakaappirahasta olisi ollut puhetta. En muista, että mitään pyyntöä olisi tullut.

- Aika paljon avustajille esitetään pyyntöjä vangituilta. Ota yhteyttä siihen ja siihen. Usein niihin vastataa, että "joo, joo" ja asia jää siihen.

- Aika hurjalta tuntuu, että olisin niin typerä, että välittäisin tietoja jostain kassakaapista. Olisin tekemässä rikosta, jota en koskaan tekisi.

Palkkio

Syyttäjän mukaan Ripatti oli pyytänyt tietojen välittämisestä palkkiota itselleen.

Aiempia uutisia jutusta

5.1.2012:

6.1.2012:

6.1.2012:

29.2.2012:

27.3.2012:

Ripatin mukaan talousrikoksista epäilty vangittu oli pyytänyt häntä hoitamaan yrityksensä asioita. Ripatin mukaan siinä oli paljon erilaista työtä mm. velkomuskanteiden hoitamisessa ja verottajan kysymyksiin vastatessa. Aikaa meni kymmeniä tunteja.

- Mies esitti pyynnön ja lupasi maksaa jotain.

Ripatin mukaan kyse oli näistä liiketoimintaan liittyvistä toimeksiannoista, eikä kyse ole ollut mistään tietojen välittämiseen liittyvistä palkkioista.

- Tilanne on kaksijakoinen. Päämies on vangittuna, hänellä on huolia. Rahaa ei ole. En voi siinä tilanteessa esittää, että tämä maksaa jotain. En viitsinyt puolitutulta pyytää, kun näin että asiat eivät ole kunnossa.

Ripatti huomautti, että hän hoiti vangitun rikosjuttua ja sitä kautta oli tulossa isoja asianajopalkkioita.

Hän kiisti hieroneensa sormia vastakkain rahaa pyytääkseen, kuten virolaisnainen oli tapaamisesta kuulusteluissa kertonut.

- Pyydän kyllä aivan sanallisesti. Hyvä herra, nyt se on rahaa tai raidalliset vaatteet, Ripatti hymähti.

Tiistaina oikeudessa virolaisnainen kiisti Ripatin välittäneen tietoja tai pyytäneen mitään palkkioita.

Paperilappu

Lokakuussa sama mies vangittiin uudestaan, nyt törkeistä huumausainerikoksista. Poliisi otti taas yhteyttä. - Se oli normaali tapaaminen, vaikka ihmettelin, että miksi hänet oli taas otettu kiinni.

- En saanut tapaamisessa mitään ohjeita liiketoiminnan hoitamisesta.

Tässä tapauksessa Ripatti oli kuitenkin saanut välitettäväkseen vangitun kirjoittaman paperilapun, jossa oli maininta kummilahjan hoitamisesta sekä miehen rakennusfirmaan liittyviä asioita. Poliisi löysi lapun asianajajan toimistostosta ja siinä oli Ripatin sormenjäljet.

Syyttäjän mukaan kyse ei ollut kummilahjasta, vaan piiloviestistä rahaerän hakemiseksi.

Poliisikuulusteluissa Ripatti oli kiistänyt saaneensa lapun.

- Esitutkinnassa en muistanut sitä ennen kuin se lyötiin eteeni.

- Se ei ole voinut syntyä mitenkään muulla tavalla kuin että olen ollut tapaamassa vangittua.Vangittu on ottanut paperin, kirjoittanut tekstin ja laittanut lapun muistikirjani väliin.

Ilman että te olette tietoinen? syyttäjä kysyi.

- En muista. Voi olla, että minäkin olen sanonut, että kirjoita ylös jotta varmasti muistan asiat.

- Olen todella yllättynyt, että poliisi löysi sen kotietsinnässä toimistostani.

Ripatin mukaan hän oli pyytänyt poliisilta luvan kaikkien tietojen välittämiseen.

Henkilö vangitaan törkeästä huumausainerikoksesta ja hän haluaa välittää tietoja kummilahjasta. Eikö se tunnu oudolta? syyttäjä ihmetteli.

- En tiedä kummilahjan sisällöstä.

- Olen varmaan puhunut naiselle, että se kummilahja pitää hakea.

Ripatti kiisti useaan kertaan syyllistyneensä mihinkään rikokseen.

Ei ohjeita

Asianajajaliitto ei ole antanut asianajajille mitään tarkkoja ohjeita siitä miten pidätetyn tai vangitun asianajaja voi tämän asioita hoitaa tai auttaa.

Monet kokeneet rikosasianajajat toimivat hyvin pidättyväisesti ja hoitavat tällaisia yhteyksiä vain poliisin suostumuksella.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.