Syyttäjä: Asianajaja välitti tietoja käteiskätköstä

Syyttäjä Tove Myhrbergin mukaan asianajaja Juhani Ripatti välitti tietoja piilotetuista käteiskätköistä, jotta pimeästi hankitut rahat eivät päätyisi poliisin haltuun.

Helsingin käräjäoikeuden turvasalissa alkoi Pihlajamäen huumejutun rahanpesuhaaran käsittely. Rahanpesu ja asianajaja Ripatin haara on vain sivujuonne isossa huumejutussa.

Ripatin avustaja Ari Halonen kiisti syytteet jyrkästi. Myös kaikki muut syytetyt kiistivät syytteet.

Asianajaja Ripattia syytetään kahdesta törkeästä rahanpesusta. Molemmissa on syytteiden mukaan kyse siitä, että asianajaja oli välittänyt tietoja huume- tai talousrikoksilla hankitusta rahoista vangittuna olleelta päämieheltään tämän puolisolle.

Tuhansia kassakaapissa

Ensimmäisessä helmikuuhun 2011 ajoittuvassa tapauksessa oli kyse noin 20000-30000 euron käteisvaroista.Syyttäjän mukaan asianajaja oli pyytänyt tästä 2000 euron palkkiota itselleen.

Syyttäjän mukaan asianajaja oli rahapulassa.

Rahat olivat piilotettuna eräässä asunnossa sijaitsevaan kassakaappiin. Poliisi ei ollut aiemmassa kotietsinnässä löytänyt kassakaappia.

Aiempia uutisia jutusta

5.1.2012:

6.1.2012:

6.1.2012:

29.2.2012:

27.3.2012:

Asianajaja ei saanut pyytämäänsä palkkiota.Vangittuna ollut mies oli päässyt valvottuna veljensä hautajaisiin ja onnistunut siellä vaihtamaan muutaman sanan kielloista huolimatta vaimonsa kanssa. Mies kieltänyt maksamasta palkkiota.

Rahat eivät koskaan päätyneet poliisille.

Syytetyt kiistivät, että tapahtumiin liittyisi mitään rikollista.Vangittuna ollut mies kertoi, ettei kyse ollut huumerahasta, vaan ne olivat säästössä aiemmasta asuntokaupasta.Tämän puolison mukaan kyse oli perheen omista rahoista, eikä niitä ollut hankittu rikoksilla.Nainen kiisti, että olisi saanut asianajajalta tietoja tai ohjeita kassakaapin tyhjentämisestä.

Asianajaja Halonen sanoi, että väitteet kassakaapin tyhjentämiseen liittyvästä tiedon välittämisestä ovat täysin perättömiä.

- Ripatti on tietysti tavannut vangittuna olevaa miestä, koska hän on ollut hänen avustajansa, Halonen sanoi.

Asianajaja Halosen mukaan puoliso ei ole tarvinnut mitään tietoa tyhjentääkseen kassakaapin, vaan on tiennyt kaapista. Ripatilla oli ollut laillisia saatavia vangitulta olevalta mieheltä, joten kyse ei ollut mistään tietojen välittämiseen liittyvästä palkkiosta.

"Kummilahjan nouto"

Toinen tapaus ajoittuu lokakuuhun 2011. Tässä tapauksessa syyttäjän mukaan asianajaja oli saanut taas uudestaan vangitulta päämieheltään ohjeet ilmoittaa 30 000 euron käteisvarojen sijainnista.

Syyttäjän mukaan peitekielenä oli käytetty kummilahjan noutoa. Vangittu mies oli kirjoittanut tiedot paperille lahjan noudosta ja puhelinnumerosta, josta rahat olisivat haettavissa. Puoliso oli taas hakenut rahat. Syyttäjän mukaan rahat toimitettiin Viroon.

Ripatin puolustuksen mukaan kyse oli aidosta kummilahjasta vastasyntyneelle lapselle. Kummilahjalla ei ollut mitään tekemistä minkään rahan kansaa.

Puolustuksen mukaan Ripatti ei ollut välittänyt mitään tietoa mistään rahoista vangitulta tämän puolisolle.

Puolustus huomautti myös että Ripatti ja vangittu olivat tavanneet lokakuussa. Rahat oli haettu vasta kuukautta myöhemmin, sen jälkeen kuin vangittu ja puoliso olivat tavanneet keskenään Pasilan poliisivankilassa.

Myös muut syytetyt kiistivät, että kyse olisi mistään rikollisesta toiminnasta.

Syyttäjä vaatii Ripatille puolen vuoden ehdollista tuomiota.

Lue myös:

    Uusimmat